Gustavs Kitchen

Tigerräkor

Tigerräkor är stora, muskulösa skaldjur med ett karakteristiskt randigt mönster på skalet som liknar en tigers ränder. De har en söt, mild smak och en fast, saftig konsistens. Färgen varierar från gråvit till ljusrosa när de är råa, och blir mer genomskinligt vit när de tillagas.

Användningsområden

  • Wokrätter
  • Sallader
  • Grillad som förrätt
  • Pasta
  • Sushi
  • Cocktailtilltugg

Så Väljer Du Rätt

Välj räkor som luktar färskt och havsaktigt, utan stark fistig lukt. De ska vara fasta och ha en blank, blank yta. Undvik räkor med mörkare fläckar eller lösa skal.

Roliga Smaker att Kombinera med Tigerräkor

Tigerräkor + vitlök + citron + persilja
En klassisk kombination där vitlökens hetta, citronens syrlighet och persiljans fräschör lyfter räkornas naturliga sötma
Tigerräkor + kokosmjölk + röd curry + basilika
En krämig och het thailändsk smakexplosion där kokosmjölkens sötma balanserar curryn och basilikans aromatiska ton

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Tigerräkor

  • Jätteräkor (samma mängd)
  • Vanliga räkor (något mindre mängd)
  • Scampi (samma mängd)

Förvaring

Färska räkor ska förvaras i kylskåp och ätas inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader. Tina långsamt i kylskåp före tillagning.

Kultivering & historia

Tigerräkor är en mycket populär ingrediens i sydostasiatisk matlagning, särskilt i thailändsk, vietnamesisk och indonesisk cuisine. I Sverige har de blivit allt vanligare i matlagning och restaurangkök de senaste decennierna, ofta använda i wokrätter, sallader, pastarätter och som grillad delikatess.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
99
Protein
24 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.2 µg
D
0.5 µg

Mineraler

Selen
40.5 µg
Fosfor
210 mg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i kalorier
  • Källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller selen som stärker immunförsvaret

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept