Tigerräkor är stora, muskulösa skaldjur med ett karakteristiskt randigt mönster på skalet som liknar en tigers ränder. De har en söt, mild smak och en fast, saftig konsistens. Färgen varierar från gråvit till ljusrosa när de är råa, och blir mer genomskinligt vit när de tillagas.
Användningsområden
- Wokrätter
- Sallader
- Grillad som förrätt
- Pasta
- Sushi
- Cocktailtilltugg
Så Väljer Du Rätt
Välj räkor som luktar färskt och havsaktigt, utan stark fistig lukt. De ska vara fasta och ha en blank, blank yta. Undvik räkor med mörkare fläckar eller lösa skal.
Roliga Smaker att Kombinera med Tigerräkor
Tigerräkor + vitlök + citron + persilja
En klassisk kombination där vitlökens hetta, citronens syrlighet och persiljans fräschör lyfter räkornas naturliga sötma
Tigerräkor + kokosmjölk + röd curry + basilika
En krämig och het thailändsk smakexplosion där kokosmjölkens sötma balanserar curryn och basilikans aromatiska ton
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Tigerräkor
- Jätteräkor (samma mängd)
- Vanliga räkor (något mindre mängd)
- Scampi (samma mängd)
Förvaring
Färska räkor ska förvaras i kylskåp och ätas inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader. Tina långsamt i kylskåp före tillagning.
Kultivering & historia
Tigerräkor är en mycket populär ingrediens i sydostasiatisk matlagning, särskilt i thailändsk, vietnamesisk och indonesisk cuisine. I Sverige har de blivit allt vanligare i matlagning och restaurangkök de senaste decennierna, ofta använda i wokrätter, sallader, pastarätter och som grillad delikatess.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
99
Protein
24 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
1.2 µg
D
0.5 µg
Mineraler
Selen
40.5 µg
Fosfor
210 mg
Allergivarningar
- Innehåller skaldjur
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Lågt i kalorier
- Källa till omega-3 fettsyror
- Innehåller selen som stärker immunförsvaret