Användningsområden
- I wokrätter
- Som råkost i sallader
- Ångkokta som tillbehör
- I grönsakspajer
- Som hälsosamt snacks
Tips från kocken
Ta bort eventuella trådar längs skidans kanter före tillagning
Blanchera snabbt för att behålla krispigheten och den ljusgröna färgen
Perfekt att förvälla före frysning för längre hållbarhet
Så Väljer Du Rätt
Välj sockerärtor som är ljust gröna, fasta och knapriga. De ska vara platta och släta utan fläckar eller skrynklig yta. Undvik de som är gulaktiga, mjuka eller har bruna fläckar. Storleken bör vara medelstor - för stora ärtor kan vara träiga.
Roliga Smaker att Kombinera med Socker/snap-ärtor
Smakprofil
Alternativ till Socker/snap-ärtor
- Haricots verts (samma mängd)
- Gröna ärtor (samma mängd)
- Sparris (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara sockerärtor i en plastpåse i kylskåpet, där de håller sig fräscha i cirka 5-7 dagar. De bör inte tvättas före förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. För längre förvaring kan de blancheras och frysas.
Kultivering & historia
Sockerärtor har sitt ursprung i Östasien och har länge varit en viktig ingrediens i det asiatiska köket. I Sverige har de blivit alltmer populära sedan 1980-talet och odlas nu både kommersiellt och i hemträdgårdar. De uppskattas särskilt för sin mångsidighet och att hela skidan kan ätas.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- God källa till kostfiber
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter