Användningsområden
- I svampsås och svampstuvning
- Som tillbehör till kött- och vilträtter
- I soppor och grytor
- Stekt som sidorätt
- Torkad som smaksättare i såser och buljonger
Tips från kocken
Rengör svampen försiktigt med svampborste istället för att skölja den
Torka gärna svampen för att koncentrera smaken
Passar utmärkt att blanda med andra vilda svampar i matlagning
Så Väljer Du Rätt
Välj exemplar som är fasta och fräscha utan slemmiga eller missfärgade partier. Svampen ska ha en klar rödgul eller orange färg och en behaglig doft. Undvik svampar som är mjuka eller har mörka fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Rödgul trumpetsvamp
Smakprofil
Alternativ till Rödgul trumpetsvamp
- Trattkantarell (samma mängd)
- Kantarell (samma mängd)
- Svart trumpetsvamp (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras bäst i papperspåse i kylskåp upp till en vecka. Kan med fördel torkas eller frysas efter förvällning för långtidsförvaring. Torkad svamp förvaras i lufttät behållare i upp till ett år.
Kultivering & historia
Rödgul trumpetsvamp är en uppskattad matsvamp i Sverige och andra nordiska länder. Den växer ofta i stora grupper i barrskog, särskilt i fuktig granskog med mossa. Svampen har blivit alltmer populär bland svampplockare då den är lätt att känna igen och har en utmärkt matsvampskvalitet.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på D-vitamin
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter
- God proteinkälla för vegetarianer