Gustavs Kitchen

Rödgul trumpetsvamp

Rödgul trumpetsvamp är en delikat matsvamp med en distinkt trattformad hatt som är rödgul till orange i färgen. Hatten är 2-6 cm bred och foten är ihålig med en gul till orangegul färg. Undersidan har grunda åsar som löper ned på foten. Köttet är tunt men fast med en behaglig doft som påminner om aprikos.

Användningsområden

  • I svampsås och svampstuvning
  • Som tillbehör till kött- och vilträtter
  • I soppor och grytor
  • Stekt som sidorätt
  • Torkad som smaksättare i såser och buljonger

Tips från kocken

Rengör svampen försiktigt med svampborste istället för att skölja den

Torka gärna svampen för att koncentrera smaken

Passar utmärkt att blanda med andra vilda svampar i matlagning

Så Väljer Du Rätt

Välj exemplar som är fasta och fräscha utan slemmiga eller missfärgade partier. Svampen ska ha en klar rödgul eller orange färg och en behaglig doft. Undvik svampar som är mjuka eller har mörka fläckar.

Roliga Smaker att Kombinera med Rödgul trumpetsvamp

Rödgul trumpetsvamp + grädde + cognac
En lyxig kombination där cognacen framhäver svampens delikata smak
Rödgul trumpetsvamp + rosmarin + vitlök
En klassisk kombination som passar perfekt till kött och rotfrukter
Rödgul trumpetsvamp + ägg + persilja
En enkel men smakrik kombination som gör sig bra i en omelett

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Rödgul trumpetsvamp

  • Trattkantarell (samma mängd)
  • Kantarell (samma mängd)
  • Svart trumpetsvamp (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Augusti
September
Oktober
November

Förvaring

Förvaras bäst i papperspåse i kylskåp upp till en vecka. Kan med fördel torkas eller frysas efter förvällning för långtidsförvaring. Torkad svamp förvaras i lufttät behållare i upp till ett år.

Kultivering & historia

Rödgul trumpetsvamp är en uppskattad matsvamp i Sverige och andra nordiska länder. Den växer ofta i stora grupper i barrskog, särskilt i fuktig granskog med mossa. Svampen har blivit alltmer populär bland svampplockare då den är lätt att känna igen och har en utmärkt matsvampskvalitet.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
22
Protein
1.8 g
Kolhydrater
3.5 g
Fett
0.4 g
Fiber
2.5 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Rik på D-vitamin
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller antioxidanter
  • God proteinkälla för vegetarianer

Miljöpåverkan

Vatten: Inget vattenavtryck då den växer vilt.
Växthusgaser: Mycket lågt klimatavtryck vid lokal plockning.
Hela svampen kan användas, inklusive foten.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept