Gustavs Kitchen

Räkor, tigerräkor

Tigerräkor är stora skaldjur med ett karakteristiskt randigt mönster på skalet som liknar en tigers ränder. De har en söt och mild smak med en fast, saftig konsistens. Vanligtvis 10-20 cm långa med en gråaktig till mörkblå färg som övergår till rosa när de tillagas.

Användningsområden

  • Grillad
  • Wok-rätter
  • Sallader
  • Sushi
  • Pasta
  • Gratänger

Så Väljer Du Rätt

Välj räkor som ser fasta och blanka ut, utan mörkare fläckar eller tecken på uttorkning. Färska räkor ska ha en mild havsdoft. Frysta räkor bör vara helt täckta av frost utan tecken på brännskador.

Roliga Smaker att Kombinera med Räkor, tigerräkor

Tigerräkor + vitlök + chili
En klassisk het och aromatisk kombination som framhäver räkornas naturliga sötma
Tigerräkor + citron + persilja
Fräsch och lätt citrusig smak som lyfter räkornas marina karaktär

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Färska räkor förvaras i kylskåp och bör ätas inom 1-2 dagar. Frysta räkor kan förvaras i frysen upp till 3 månader. Tina dem långsamt i kylskåp natten innan användning.

Kultivering & historia

Tigerräkor är en mycket populär ingrediens i asiatisk matlagning, särskilt i thailändsk, vietnamesisk och indonesisk cuisine. I Sverige har de blivit allt vanligare på restauranger och i hemmakök, ofta serverade som förrätt, i sallader, wok-rätter eller som grillad delikatess.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
99
Protein
24 g
Kolhydrater
0.2 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin B12
1.2 µg
Vitamin D
0.3 µg

Mineraler

Selen
40.5 µg
Fosfor
222 mg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Rik på selen
  • Källa till omega-3 fettsyror
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept