Matkorn är ett fullkornigt spannmål med en mild, nötig smak och en något knaprig textur. Det är en mångsidig ingrediens som kan användas i soppor, grytor, sallader och som tillbehör. Kornen är runda till ovala och har ett karakteristiskt yttre skal.
Användningsområden
- I soppor
- Som tillbehör
- I sallader
- I grytor
- Som risotto-alternativ
- I sallader
- Som garnering
Så Väljer Du Rätt
Välj hela korn som ser jämna och hela ut. Undvik korn med tecken på fukt eller mörkfärgning. Färska korn ska ha en mild, nötig doft.
Roliga Smaker att Kombinera med Matkorn
Matkorn + rostad lök + timjan
Den rostade lökens sötma möter kornets nötiga karaktär, med timjans örtkraft som förhöjer smaken
Matkorn + svamp + persilja
Svampens djupa umamismak kompletterar kornets jordiga ton, medan persiljan tillför fräschör
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Förvaring
Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Hela korn håller sig upp till 12 månader, medan krossade korn bör användas inom 3-6 månader.
Kultivering & historia
Korn har odlats i tusentals år och är en av de äldsta spannmålsgrödorna. I Sverige har korn traditionellt använts inom jordbruket, både som människoföda och som foder till djur. Det är särskilt populärt i traditionella rätter som ärtsoppa och olika soppor och grytor.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
354
Protein
12.5 g
Kolhydrater
73.5 g
Fett
2.3 g
Fiber
17.3 g
Vitaminer
Vitamin B1
0.6 mg
Vitamin B6
0.3 mg
Folsyra
23 µg
Mineraler
Magnesium
133 mg
Fosfor
264 mg
Järn
3.6 mg
Hälsofördelar
- Rik på kostfiber
- Innehåller betaglukaner som kan sänka kolesterol
- Bra källa till mineraler och vitaminer
- Kan hjälpa till att stabilisera blodsocker