Gustavs Kitchen

Körsbärstomat

Körsbärstomater är små, runda tomater som oftast är mellan 2-4 cm i diameter. De har en söt och intensiv tomatsmak och kommer i olika färger från klassiskt röda till gula och orange. Skalet är tunt och fruktköttet är saftigt med små frön.

Användningsområden

  • I sallader
  • Som snacks
  • I pastarätter
  • På pizza
  • Rostade i ugn
  • I sallsa och såser

Tips från kocken

Servera gärna i rumstemperatur för bästa smak

Kan försiktigt värmas i ugn med olivolja för att förstärka sötman

Undvik att skära dem för tidigt innan servering för att behålla saftigheten

Så Väljer Du Rätt

Välj tomater som är fasta men ger efter något vid lätt tryck. De ska ha en klar färg och vara fria från fläckar och skador. Dofta på tomaterna - en god tomatdoft är ofta tecken på god smak.

Roliga Smaker att Kombinera med Körsbärstomat

Körsbärstomat + persika + burrata
Söta tomater och persika kompletterar den krämiga burrataosten för en perfekt sommarsallad
Körsbärstomat + vattenmelon + fetaost
En fräsch kombination där sötman från tomater och melon möter fetaostens sälta
Körsbärstomat + jordgubbar + basilika
En överraskande god kombination där tomaternas umami förstärker jordgubbarnas sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Körsbärstomat

  • Vanlig tomat (skuren i mindre bitar)
  • Plommontomat (halverad)
  • Romantica tomat (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara i rumstemperatur för bästa smak. Undvik att lägga dem i kylskåp då det kan påverka smaken negativt. Håller cirka 1 vecka i rumstemperatur om de är mogna. Förvara dem gärna i en skål eller på ett fat, inte i plastpåse.

Kultivering & historia

Körsbärstomater har blivit allt populärare i Sverige både för odling och konsumtion. De är särskilt uppskattade i sallader och som snacks. Svenska växthusodlade körsbärstomater finns tillgängliga större delen av året och har blivit en symbol för modern, hälsosam matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
27
Protein
1.3 g
Kolhydrater
5.8 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.2 g

Vitaminer

Vitamin C
20 mg
Vitamin A
1000 IU
Vitamin K
10 μg

Mineraler

Kalium
237 mg
Folat
15 μg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanten lykopen
  • God källa till C-vitamin
  • Innehåller kalium och folat
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt om de är lokalodlade i säsong, högre för växthusodlade under vintern.
Överripe tomater kan användas i såser eller torkas.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept