Gustavs Kitchen

Haranke

Haranke är en aromatisk ört som är ursprunglig från Anderna i Sydamerika. Den har en unik, kryddig och något bitter smak med inslag av mynta och citrus. Örten används traditionellt inom matlagning och traditionell medicin i länder som Peru och Bolivia.

Användningsområden

  • Krydda i soppor
  • Smaksättning av kött
  • Te
  • Traditionell medicin
  • Sallader

Så Väljer Du Rätt

Välj örter som ser fräscha och gröna ut, utan bruna fläckar eller slokande blad. Lukta på örten - den ska ha en stark, aromatisk doft.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober

Förvaring

Förvaras i kylskåp, inlindad i fuktig kökshandduk eller i en plastpåse. Håller sig färsk i 3-5 dagar.

Kultivering & historia

I ursprungsområdena används haranke både som krydda i matlagning och som läkemedelsört. Den är särskilt populär i traditionell andisk matlagning och har använts i generationer av ursprungsbefolkningar i bergstrakterna.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
20
Protein
1.5 g
Kolhydrater
3.2 g
Fett
0.5 g
Fiber
2.1 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Kan ha anti-inflammatoriska egenskaper
  • Traditionellt använd för att lindra matsmältningsbesvär
  • Rik på antioxidanter

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept