Användningsområden
- Som salladsblad i blandade sallader
- Rostad rot som kaffesurrogat
- Grillad eller stekt som varm sidorätt
- I smoothies och juicer
- Som garnering på smörgåsar
Tips från kocken
Blanchera bladen kort om beskan är för stark
Kombinera med söta ingredienser för att balansera beskheten
Skär bladen precis innan servering för att undvika missfärgning
Så Väljer Du Rätt
Välj cikorieblad som är fasta och krispiga med en frisk grön färg. Undvik blad som är slokande, gulnade eller har bruna fläckar. För roten, välj exemplar som är fasta och utan mjuka fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Cikoria
Smakprofil
Alternativ till Cikoria
- Endiv (samma mängd)
- Radicchio (samma mängd)
- Ruccola (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färska cikorieblad förvaras i kylskåp inslagna i fuktat hushållspapper i en plastpåse. De håller sig fräscha i cirka en vecka. Roten kan förvaras som andra rotfrukter i källare eller kylskåp.
Kultivering & historia
Cikoria har en lång historia i europeisk matkultur. Under kristider, särskilt under andra världskriget, blev rostad cikoriarot ett populärt kaffesurrogat. I Sverige har växten traditionellt använts både som medicinalväxt och som födoämne. Idag är den mest känd som salladsväxt och för sin karakteristiska beska smak.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra för matsmältningen
- Innehåller inulin som är bra för tarmfloran
- Lågt kaloriinnehåll