Gustavs Kitchen

Bovetegryn

Bovetegryn är små, triangulära kärnor från boveteplantan. Trots namnet innehåller bovete inget vete och är därför glutenfritt. De har en mild, nötig smak och en något grynig textur. Bovetegryn kan tillagas som en variant av ris eller gröt och används ofta i sallader, grytor och som bas i olika rätter.

Användningsområden

  • Som risersättning
  • I grytor och sallader
  • Som grund för glutenfria rätter
  • I müsli och frukostblandningar
  • Som ingrediens i bakverk

Tips från kocken

Skölj bovetegryn före tillagning för att ta bort eventuellt damm

Använd dubbel mängd vatten jämfört med gryn för perfekt konsistens

Rosta gärna grynen lätt i torr stekpanna för extra nötig smak

Så Väljer Du Rätt

Välj hela, torra gryn utan tecken på fukt eller insekter. Färska bovetegryn ska ha en mild, nötig doft.

Roliga Smaker att Kombinera med Bovetegryn

Bovetegryn + rostad lök + timjan
Den nötiga smaken från bovetegryn kompletteras av den söta rostade löken, medan timjan tillför en örtig ton
Bovetegryn + svamp + tryffelolja
Svampens jordiga smak förstärker bovetegryns naturliga nötighet, och tryffeloljan tillför lyxig komplexitet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Bovetegryn

  • Quinoa (samma mängd)
  • Ris (samma mängd)
  • Hirs (samma mängd)

Förvaring

Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras upp till 6 månader. Fryst kan de hålla upp till ett år.

Kultivering & historia

Bovete har en lång historia i östeuropeisk och asiatisk matlagning. I Ryssland är det en traditionell ingrediens i blinis och kasha, medan det i Japan används för att göra soba-nudlar. I Sverige har bovetegryn blivit allt populärare som glutenfritt alternativ och hälsosam ingrediens.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
343
Protein
13.3 g
Kolhydrater
71.5 g
Fett
3.4 g
Fiber
10 g

Vitaminer

Vitamin B1
0.4 mg
Vitamin B2
0.2 mg
Vitamin B3
7.0 mg

Mineraler

Magnesium
230 mg
Fosfor
347 mg
Järn
2.2 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Innehåller alla åtta essentiella aminosyror
  • Bra källa till mineraler som magnesium och mangan
  • Kan hjälpa till att sänka kolesterol

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept