Bogblad är en ört med stora, ludna blad med en mild, gurksliknande smak. Bladen har en mörkgrön färg och en något sträv textur. De används ofta som dekoration och smaksättare i sallader, drinkar och som garnering.
Användningsområden
- I sallader
- Som garnering
- I drinkar
- Som dekoration på desserter
- I soppor
Så Väljer Du Rätt
Välj blad som är fräscha, gröna och inte vissna. Undvik blad med bruna fläckar eller slappa kanter.
Roliga Smaker att Kombinera med Bogblad
Bogblad + citron + fetaost
En fräsch kombination där bogbladens milda smak kompletteras av citronens syrlighet och fetaostens sälta
Bogblad + räkor + dill
En klassisk nordisk smakkombination där bogbladens gurklika ton passar perfekt med skaldjur
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
Förvaring
Förvara i en fuktig papperspåse i kylskåpet. Används helst inom 2-3 dagar efter inköp.
Kultivering & historia
I Sverige har bogblad främst använts inom matlagning och traditionell örtmedicin. Örten är särskilt populär inom modern nordisk matlagning, där den används för att tillföra en fräsch, lätt cucumber-aktig smak till rätter.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
20
Protein
1.4 g
Kolhydrater
3.1 g
Fett
0.5 g
Fiber
1.2 g
Vitaminer
Vitamin C
35 mg
Vitamin A
2.5 mg
Mineraler
Kalium
300 mg
Kalcium
63 mg
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Kan ha anti-inflammatoriska egenskaper
- Innehåller vitamin C