Användningsområden
- Ugnsbakad med skal
- Som pommes frites
- I soppor och grytor
- Mosad som tillbehör
- I sallader
- Som ingrediens i bröd och bakverk
Tips från kocken
Skrubba sötpotatisen noga innan tillagning då skalet ofta kan ätas
För krispigare pommes frites, blötlägg de skurna stavarna i kallt vatten i 30 minuter före tillagning
Undvik att överkoka sötpotatis då den lätt blir vattnig
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, jämna sötpotatisar utan mjuka fläckar eller sprickor. Medelstora exemplar är ofta bäst då mycket stora kan vara träiga. Skalet ska vara helt och utan skador.
Roliga Smaker att Kombinera med Sötpotatis
Smakprofil
Alternativ till Sötpotatis
- Potatis (samma mängd)
- Butternutpumpa (samma mängd)
- Morot (samma mängd)
Förvaring
Förvara sötpotatis mörkt och svalt, men inte kallare än 10°C. Undvik kylskåp då kyla kan påverka smaken negativt. Håller cirka 2-3 veckor vid rätt förvaring. Tillagad sötpotatis kan förvaras i kylskåp upp till 5 dagar.
Kultivering & historia
Sötpotatis har länge varit en stapelvara i det amerikanska köket, särskilt i södra USA. I Sverige har den blivit alltmer populär under 2000-talet som ett nyttigare alternativ till vanlig potatis och som en viktig ingrediens i det moderna, hälsomedvetna köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på betakaroten som omvandlas till A-vitamin
- Bra källa till fiber
- Innehåller antioxidanter
- Lågt glykemiskt index jämfört med vanlig potatis