Gustavs Kitchen

Scampi

Scampi är en liten skaldjursart som liknar en liten hummer, med ett vitt, segt och smakligt skal. Den har en längd på vanligtvis 18-20 cm och är känd för sitt delikata, salta och något sött kött. Dess skal är vanligtvis ljusrosa till vitt och den lever på havsbottnar på mellan 20-800 meters djup.

Användningsområden

  • Grillad som förrätt
  • I pasta
  • I såser
  • Som del av skaldjursplattor
  • Stekt med vitlök och persilja

Så Väljer Du Rätt

Välj scampi som ser fasta och blanka ut. De ska ha en ljus, jämn färg utan mörkare fläckar. Lukten ska vara mild och havssalt, inte sur eller stark.

Roliga Smaker att Kombinera med Scampi

Scampi + vitlök + persilja + vitt vin
En klassisk kombination där vitlökens hetta, persiljans fräschör och det vita vinets syrlighet lyfter fram scampins naturliga sälta
Scampi + saffran + fänkål
Saffranens lyxiga smak kompletterar scampins sälta, medan fänkålen tillför en mild, söt anisdoft

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Scampi

  • Räkor (samma mängd)
  • Kräftor (något mindre mängd)
  • Hummer (något mindre mängd)

Förvaring

Förvaras kallt, helst på is. Bör tillagas inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige och övriga Norden är scampi en uppskattad delikatess, särskilt populär inom lyxig matlagning och restaurangkök. Traditionellt serveras den grillad, stekt eller i olika såser, ofta som förrätt eller som en del av skaldjursplattor.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
90
Protein
18 g
Kolhydrater
1 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.2 μg
D
0.5 μg

Mineraler

Selen
34 μg
Zink
1.2 mg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i kalorier
  • Källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som selen och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept