Gustavs Kitchen

Potatissorter, mjölig

King Edward är en klassisk mjölig potatissort med ljusgul till vit färg och rosa-röda fläckar på skalet. Den har ett vitt, mjöligt innanmäte som gör den perfekt för mosning och ugnsbakade rätter. Potatisen har en rik, traditionell potatissmak och faller lätt sönder vid kokning.

Användningsområden

  • Potatismos
  • Ugnsbakad potatis
  • Gratänger
  • Stekt potatis
  • Klyftpotatis i ugn
  • Potatissallad

Tips från kocken

Skölj inte potatisen efter skalning om den ska användas till mos, då det försämrar konsistensen

För krispigare ugnsbakad potatis, låt den ligga i kallt vatten en timme före tillagning

Förkoka gärna potatisen lätt innan den ugnsbakas för jämnare tillagning

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta potatisar utan gröna fläckar eller groddknoppar. Skalet ska vara helt och utan skador. Undvik potatisar med mjuka fläckar eller mörka områden.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Potatissorter, mjölig

  • Asterix (samma mängd)
  • Bintje (samma mängd)
  • Mandelpotatis (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras mörkt, svalt (4-8°C) och torrt. Undvik direkt solljus och förvara inte tillsammans med lök eller frukt. Optimal luftfuktighet är 85-90%. Kan hålla flera månader under rätt förhållanden.

Kultivering & historia

King Edward har varit en av Sveriges mest älskade potatissorter sedan den introducerades i början av 1900-talet. Den är särskilt populär till jul och används traditionellt till potatismos, gratänger och ugnsbakad potatis. Sorten är en viktig del av det svenska köket och förknippas starkt med husmanskost.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
77
Protein
2.1 g
Kolhydrater
17.2 g
Fett
0.1 g
Fiber
2.2 g

Vitaminer

Vitamin C
19.7 mg
Vitamin B6
0.2 mg
Folat
18 μg

Mineraler

Kalium
421 mg
Magnesium
23 mg
Fosfor
57 mg

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt till måttligt klimatavtryck vid lokal odling.
Hela potatisen kan användas, även skalet är näringsrikt. Överbliven kokt potatis kan användas till stekt potatis eller potatissallad..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept