Gustavs Kitchen

Languster

Langust är ett delikat skaldjur med ett kraftigt, taggigt skal och långa antenner. Till skillnad från hummer saknar langust stora klor och har istället kraftiga, taggiga ben. Köttet är vitt,fast och mycket läckert, med en mild och söt smak som är något renare än hummerköttets.

Användningsområden

  • Grillad
  • Kokt
  • I sallader
  • Som förrätt
  • I pastarätter
  • Som skaldjursgryta

Så Väljer Du Rätt

Välj languster som är levande eller nyligen döda, med blankt och fast skal. Undvik de som luktar illa eller har mjuka, slappa skal. Färska languster ska ha en stark, livlig reaktion när de hanteras.

Roliga Smaker att Kombinera med Languster

Langust + vitlök + persilja + citron
En klassisk medelhavsinspirerad kombination där vitlökens hetta, persiljans fräschör och citronens syra lyfter fram langustens salta, sötaktiga kött
Langust + saffran + vitt vin
Saffranens exotiska blomighet och det vita vinets syrlighet skapar en elegant ram kring langustens rika smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Languster

  • Hummer (samma mängd)
  • Räkor (något mindre mängd)
  • Kräftor (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara levande languster i kylskåp täckta med fuktiga handdukar. Tillagad langust kan förvaras i kylskåp i upp till 2 dagar.

Kultivering & historia

I medelhavsländer som Spanien, Frankrike och Italien är langust en lyxig delikatess som ofta serveras vid festliga tillfällen. I Sverige har den blivit allt mer populär inom lyxig matlagning och på finare restauranger.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
89
Protein
18.5 g
Kolhydrater
1.5 g
Fett
0.9 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.5 μg
Vitamin E
0.5 mg

Mineraler

Zink
3.4 mg
Selen
39 μg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt fettinnehåll
  • Rik på omega-3 fettsyror
  • Källa till vitamin B12
  • Innehåller mineraler som zink och selen

Miljöpåverkan

Växthusgaser: Relativt högt beroende på fångstmetoder och transportavstånd.
Använd hela langustern, även skal och huvud kan användas till buljonger.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept