Langust är ett delikat skaldjur med ett kraftigt, taggigt skal och långa antenner. Till skillnad från hummer saknar langust stora klor och har istället kraftiga, taggiga ben. Köttet är vitt,fast och mycket läckert, med en mild och söt smak som är något renare än hummerköttets.
Användningsområden
- Grillad
- Kokt
- I sallader
- Som förrätt
- I pastarätter
- Som skaldjursgryta
Så Väljer Du Rätt
Välj languster som är levande eller nyligen döda, med blankt och fast skal. Undvik de som luktar illa eller har mjuka, slappa skal. Färska languster ska ha en stark, livlig reaktion när de hanteras.
Roliga Smaker att Kombinera med Languster
Langust + vitlök + persilja + citron
En klassisk medelhavsinspirerad kombination där vitlökens hetta, persiljans fräschör och citronens syra lyfter fram langustens salta, sötaktiga kött
Langust + saffran + vitt vin
Saffranens exotiska blomighet och det vita vinets syrlighet skapar en elegant ram kring langustens rika smak
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Languster
- Hummer (samma mängd)
- Räkor (något mindre mängd)
- Kräftor (samma mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Förvaring
Förvara levande languster i kylskåp täckta med fuktiga handdukar. Tillagad langust kan förvaras i kylskåp i upp till 2 dagar.
Kultivering & historia
I medelhavsländer som Spanien, Frankrike och Italien är langust en lyxig delikatess som ofta serveras vid festliga tillfällen. I Sverige har den blivit allt mer populär inom lyxig matlagning och på finare restauranger.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
89
Protein
18.5 g
Kolhydrater
1.5 g
Fett
0.9 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
1.5 μg
Vitamin E
0.5 mg
Mineraler
Zink
3.4 mg
Selen
39 μg
Allergivarningar
- Innehåller skaldjur
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Lågt fettinnehåll
- Rik på omega-3 fettsyror
- Källa till vitamin B12
- Innehåller mineraler som zink och selen
Miljöpåverkan
Växthusgaser: Relativt högt beroende på fångstmetoder och transportavstånd.
Använd hela langustern, även skal och huvud kan användas till buljonger.