Vita kidneybönor är njurformade bönor med en mild, något nötaktig smak och krämig konsistens. De är större än många andra bönsorter och har en vit till ljusgrå färg. Perfekta för soppor, grytor, sallader och som proteintillskott i vegetariska rätter.
Användningsområden
Så Väljer Du Rätt
Välj bönor som ser hela och oskadade ut. Undvik de som ser bleka, spruckna eller har märken. Färska bönor ska vara jämna och ha en blank yta.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras torrt och svalt i tät behållare. Håller sig upp till 12 månader. Kokta bönor kan förvaras i kylskåp i 3-5 dagar.
Kultivering & historia
Kidneybönor är en viktig proteinkälla i många kök världöver, särskilt i latinamerikansk, medelhavs- och indisk matlagning. I Sverige har de blivit allt vanligare i vegetariska rätter och sallader.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
127
Protein
8.7 g
Kolhydrater
23.6 g
Fett
0.5 g
Fiber
6.3 g