Gustavs Kitchen

Kidneybönor, vita

Vita kidneybönor är njurformade bönor med en mild, något nötaktig smak och krämig konsistens. De är större än många andra bönsorter och har en vit till ljusgrå färg. Perfekta för soppor, grytor, sallader och som proteintillskott i vegetariska rätter.

Användningsområden

    Så Väljer Du Rätt

    Välj bönor som ser hela och oskadade ut. Undvik de som ser bleka, spruckna eller har märken. Färska bönor ska vara jämna och ha en blank yta.

    Smakprofil

    Sötma
    Sälta
    Syrlighet
    Beska
    Umami

    Förvaring

    Förvaras torrt och svalt i tät behållare. Håller sig upp till 12 månader. Kokta bönor kan förvaras i kylskåp i 3-5 dagar.

    Kultivering & historia

    Kidneybönor är en viktig proteinkälla i många kök världöver, särskilt i latinamerikansk, medelhavs- och indisk matlagning. I Sverige har de blivit allt vanligare i vegetariska rätter och sallader.

    Näringsinformation (per 100g)

    Kalorier
    127
    Protein
    8.7 g
    Kolhydrater
    23.6 g
    Fett
    0.5 g
    Fiber
    6.3 g

    Vitaminer

    Mineraler

    Miljöpåverkan

    Gustavs Kitchen

    Mat & Recept