Gustavs Kitchen

Kamben

Kamben är en kraftig, senig köttdel från nedre delen av nötkreaturets ben, känd för sin rika smak och sega textur. Detta styckningsdetalj innehåller mycket bindväv och senor, vilket gör den perfekt för långsam tillagning som ger en mör och smakrik rätt.

Användningsområden

  • Grytor
  • Slow cooking
  • Osso buco
  • Köttfond
  • Soppor

Tips från kocken

Ju längre du låter kamben koka, desto mörare blir köttet

Tillaga alltid på låg temperatur under lång tid

Perfekt för att göra rik och smaklig buljong

Så Väljer Du Rätt

Välj kamben med vacker marmorering och fast, mörkt rött kött. Se till att det finns en del fett och senor som hjälper till att göra köttet mört under långkok.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kamben

  • Bog (samma mängd)
  • Bringa (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara rått kamben i kylskåp och använd inom 2-3 dagar. Kan även frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I svensk matlagning är kamben en älskad ingrediens, särskilt i traditionella rätter som grytbitar, osso buco och andra långkok. Det är ett ekonomiskt och smakrikt köttval som kräver tålamod och rätt tillagningsmetod för att bli riktigt mört.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
180
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
9 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.1 μg
B6
0.3 mg

Mineraler

Järn
2.7 mg
Zink
4.8 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Rik på järn
  • Innehåller viktiga B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept