Användningsområden
- Som tillbehör till kött- och fiskrätter
- I soppor och grytor
- I sallader
- Som ingrediens i risotto
- Puréade som tillbehör eller dipp
- I pastarätter
Tips från kocken
Koka inte ärtorna för länge - de blir snabbt överkokt och förlorar sin fina färg och krispighet
Tillsätt salt först efter kokning för att behålla den gröna färgen
Chockkyl efter kokning i isvatten för att bevara färg och konsistens
Så Väljer Du Rätt
Färska ärtor ska vara fasta och ha en klar grön färg. Skidorna ska vara krispiga och inte ha bruna fläckar. För frysta ärtor, välj förpackningar utan iskristaller då det kan tyda på att de har tinats och frysts om.
Roliga Smaker att Kombinera med Gröna ärtor
Smakprofil
Alternativ till Gröna ärtor
- Edamamebönor (samma mängd)
- Haricots verts (samma mängd)
- Sockerärtor (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färska ärtor bör förvaras i kylskåp och användas inom några dagar. Frysta ärtor kan förvaras i frysen upp till ett år. När ärtorna är tillagade bör de förvaras i en lufttät behållare i kylskåp och konsumeras inom 3-4 dagar.
Kultivering & historia
Gröna ärtor har länge varit en viktig del av svensk matkultur. De serveras traditionellt som tillbehör till många klassiska svenska rätter och är en självklar ingrediens i ärtsoppa. I modern tid har frysta ärtor blivit ett bekvämt och näringsrikt alternativ som finns i de flesta svenska hem.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein och fiber
- God källa till vitamin C och K
- Innehåller antioxidanter
- Bra för blodsocker och matsmältning