Gustavs Kitchen

Gröna ärtor

Gröna ärtor är små, runda och söta baljväxter som är fyllda med näring. De har en frisk grön färg och en naturligt söt, mild smak. Ärtor kan användas både färska direkt från skidan, frysta eller konserverade och är en mångsidig ingrediens i det svenska köket.

Användningsområden

  • Som tillbehör till kött- och fiskrätter
  • I soppor och grytor
  • I sallader
  • Som ingrediens i risotto
  • Puréade som tillbehör eller dipp
  • I pastarätter

Tips från kocken

Koka inte ärtorna för länge - de blir snabbt överkokt och förlorar sin fina färg och krispighet

Tillsätt salt först efter kokning för att behålla den gröna färgen

Chockkyl efter kokning i isvatten för att bevara färg och konsistens

Så Väljer Du Rätt

Färska ärtor ska vara fasta och ha en klar grön färg. Skidorna ska vara krispiga och inte ha bruna fläckar. För frysta ärtor, välj förpackningar utan iskristaller då det kan tyda på att de har tinats och frysts om.

Roliga Smaker att Kombinera med Gröna ärtor

Ärtor + mynta + fetaost
Den söta ärtsmaken får en fräsch twist av mynta och sälta från fetaosten
Ärtor + citron + wasabi
En oväntad kombination där wasabin ger kick åt ärtornas mildhet och citronen adderar friskhet
Ärtor + bacon + lönnsirap
Söt-salt kombination där baconet ger krispighet och lönnsirap förhöjer ärtornas naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Gröna ärtor

  • Edamamebönor (samma mängd)
  • Haricots verts (samma mängd)
  • Sockerärtor (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti

Förvaring

Färska ärtor bör förvaras i kylskåp och användas inom några dagar. Frysta ärtor kan förvaras i frysen upp till ett år. När ärtorna är tillagade bör de förvaras i en lufttät behållare i kylskåp och konsumeras inom 3-4 dagar.

Kultivering & historia

Gröna ärtor har länge varit en viktig del av svensk matkultur. De serveras traditionellt som tillbehör till många klassiska svenska rätter och är en självklar ingrediens i ärtsoppa. I modern tid har frysta ärtor blivit ett bekvämt och näringsrikt alternativ som finns i de flesta svenska hem.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
81
Protein
5.4 g
Kolhydrater
14.5 g
Fett
0.4 g
Fiber
5.1 g

Vitaminer

Vitamin C
40 mg
Vitamin K
24.8 μg
Vitamin A
765 IU
Folat
65 μg

Mineraler

Järn
1.5 mg
Magnesium
33 mg
Kalium
244 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein och fiber
  • God källa till vitamin C och K
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra för blodsocker och matsmältning

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck, särskilt när de är säsongsodlade.
Använd även ärtskidorna i buljong eller kompost.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept