Användningsområden
- Kokta som tillbehör till olika maträtter
- Råa som snacks eller i sallader
- I soppor och grytor
- Som ingrediens i ärtsoppa
- Puréade till ärtpuré eller mos
Tips från kocken
Koka inte ärtorna för länge - de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd
Spara kokvattnet från ärtorna - det kan användas som grund till soppor eller såser
För bästa smak, sprita ärtorna precis innan tillagning
Så Väljer Du Rätt
Välj ärtskidor som är fasta och knäppande när du böjer dem. De ska vara ljust gröna och fylliga med synliga ärtor inuti. Undvik skidor som är gulnande, mjuka eller har bruna fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Spritärtor
Smakprofil
Alternativ till Spritärtor
- Frysta ärtor (samma mängd)
- Sockerärtor (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färska ärtskidor förvaras bäst i kylskåp i en perforerad plastpåse och bör användas inom 3-4 dagar. Spritade ärtor kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåp i 2-3 dagar. För längre förvaring kan de blancheras och frysas.
Kultivering & historia
Spritärtor har länge varit en viktig del av svensk matkultur, särskilt under sommaren när de färska ärtorna är i säsong. Att "sprita ärtor" - alltså att ta ur ärtorna ur skidorna - är en klassisk sommaraktivitet som ofta görs tillsammans med familj och vänner. I Sverige förknippas färska ärtor starkt med midsommarfirande och sommarens första potatis.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein och fiber
- God källa till vitamin C och K
- Innehåller antioxidanter
- Lågt glykemiskt index