Gustavs Kitchen

Griskind

Griskind är en mör och smakrik köttdel från grisens kind, som är känd för sin mjuka textur och rika, intensiva smak. Detta är en delikat köttbit som ofta används inom finare matlagning och traditionell nordisk matlagning. Köttet är marmorerat och har en härlig kombination av magert och fett kött som ger en otroligt saftig och fyllig smakupplevelse.

Användningsområden

  • Grytor
  • Långkok
  • Pulled pork
  • Traditionella svenka rätter
  • Charkuterier

Så Väljer Du Rätt

Välj griskind med jämn, vacker marmorering. Köttet ska ha en ljusrosa till rödrosa färg och vara fast vid beröring. Undvik köttbitar med mörka fläckar eller som ser torra ut.

Roliga Smaker att Kombinera med Griskind

Griskind + äpple + rosmarin
Den mjuka, saftiga griskinden får en fantastisk aromatisk profil med sötsyrliga äpplen och den örliga rosmarinen
Griskind + senap + honung
En klassisk kombination där senapen ger skärpa och honungen mjuk sötma som kompletterar köttets rika smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Griskind

  • Fläskkind (samma mängd)
  • Fläsksida (något mindre mängd)
  • Fläskkarré (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara rått griskind i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader. Täck väl för att förhindra uttorkning.

Kultivering & historia

I den svenska matlagningstraditionen har griskind länge varit en uppskattad delikatess, särskilt inom husmanskost och traditionell landsbygdsmatlagning. Det är ett kärt inslag i många klassiska svenska rätter som kräver långsam tillagning för att få fram de bästa smakerna.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
180
Protein
20 g
Kolhydrater
0 g
Fett
12 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Källa till B-vitaminer
  • Innehåller järn och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept