Durummjöl är ett grovt, gult mjöl som framställs av durumvete, en hård vetesort med högt proteininnehåll. Det är känt för sin höga glutenhalt och används främst till pasta, couscous och vissa bröd. Mjölet har en distinkt gul färg och en något grövre struktur jämfört med vanligt vetemjöl.
Användningsområden
- Tillverkning av pasta
- Bakning av bröd
- Couscous
- Pizza
- Bakverk
Så Väljer Du Rätt
Välj durummjöl som är färskt och har en jämn, fin struktur. Se till att förpackningen är oskadad och förvarad torrt. Färgen ska vara ljust gul till gyllene.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Durummjöl
- Semolina (samma mängd)
- Vanligt vetemjöl (något mindre mängd)
- Fullkornsmjöl (samma mängd)
Förvaring
Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras upp till 6 månader i rumstemperatur eller längre i kylskåp.
Kultivering & historia
I Italien är durummjöl en grundsten i matlagningen, särskilt för att tillverka traditionell pasta. Det är också vanligt i nordafrikanska och mellanösterns kök, där det används till couscous och olika bröd. I Sverige har användningen ökat med det växande intresset för medelhavskök och hantverksmässig matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
340
Protein
13 g
Kolhydrater
72 g
Fett
1.5 g
Fiber
3.5 g
Vitaminer
Vitamin B1
0.2 mg
Vitamin B3
3.5 mg
Folsyra
25 μg
Mineraler
Järn
2.5 mg
Magnesium
50 mg
Zink
1.5 mg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Bra källa till mineraler
- Långsamma kolhydrater