Daggkåpa är en vacker och ätbar ört med karakteristiska, veckade blad som samlar daggdroppar på morgonen. Bladen har en mild, något sammandragande smak med en lätt bitter ton. Örten används både som medicinalväxt och som dekorativ ingrediens i matlagning.
Användningsområden
- Som garnering på desserter och sallader
- I örtblandningar för te
- Som dekorativ ingrediens i cocktails
- I örtsmör och såser
- Som naturlig dekoration på tallriken
Så Väljer Du Rätt
Välj friska, gröna blad utan bruna fläckar eller skador. De bästa bladen är de yngre som har en ljusare grön färg. Undvik blad som ser vissna eller missfärgade ut.
Roliga Smaker att Kombinera med Daggkåpa
Daggkåpa + jordgubbar + vanilj
Den milda örtsmaken kompletterar jordgubbarnas sötma medan vaniljen binder ihop smakerna
Daggkåpa + citronmeliss + honung
En harmonisk kombination för te där honungen balanserar örternas milda bitterhet
Daggkåpa + äpple + fläder
En fräsch och blommig kombination som passar perfekt i sommarliga drycker
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Förvaring
Färska blad kan förvaras i kylskåp inslagna i fuktat hushållspapper i upp till en vecka. För långtidsförvaring kan bladen torkas och förvaras i en lufttät behållare på en mörk och sval plats.
Kultivering & historia
Daggkåpa har en lång historia inom folkmedicinen i Sverige och Europa. Namnet kommer från bladens förmåga att samla daggdroppar som pärlar sig på ytan. I svensk folktro ansågs dessa droppar ha läkande egenskaper. Idag används örten främst som dekoration i moderna kök och som ingrediens i örtblandningar.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
45
Protein
3.2 g
Kolhydrater
7.4 g
Fett
0.7 g
Fiber
2.1 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Traditionellt använd för sina sammandragande egenskaper
- Rik på antioxidanter
- Kan ha lugnande effekter
- Stödjande för matsmältningen
Miljöpåverkan
Vatten: Minimal då den ofta växer vilt.
Växthusgaser: Mycket lågt när den plockas lokalt.
Hela växten kan användas, både blad och stjälkar kan torkas för senare användning.