Gustavs Kitchen

Jordgubbar

Jordgubbar är små, hjärtformade bär med en intensivt röd färg och blank yta. De har en underbart söt och något syrlig smak som är älskad av många. Varje bär är täckt med små frön på utsidan och har en mjuk, saftig konsistens som smälter i munnen.

Användningsområden

  • I desserter
  • Som mellanmål
  • I smoothies
  • I sallader
  • Som topping på yoghurt
  • I sylt och marmelad

Så Väljer Du Rätt

Välj jordgubbar som är djupt röda, blankt skinande och utan mjuka eller bruna fläckar. De ska vara fasta men inte hårda. Doften ska vara söt och aromatisk. Undvik bär med gröna eller vita partier, vilket tyder på att de inte är mogna.

Roliga Smaker att Kombinera med Jordgubbar

Jordgubbar + basilika + balsamvinäger
En oväntad kombination där basilikans örliga smak och balsamvinägers syrliga ton lyfter jordgubbarnas sötma
Jordgubbar + svart peppar + mascarpone
Den skarpa pepparns hetta kontrasterar mot jordgubbarnas sötma, medan mascarponen ger krämighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti

Förvaring

Förvara jordgubbar i kylskåp och helst i en grund låda så de inte krossas. Ät helst inom 2-3 dagar efter inköp. Tvätta dem först precis innan du ska äta dem för att undvika att de blir blöta och möglar snabbare.

Kultivering & historia

I Sverige är jordgubbar en älskad sommarsymbol. Säsongen för svenska jordgubbar är kort men intensiv, och det är en tradition att äta dem färska, helst direkt från trädgården eller från lokala odlare. De används i allt från desserter och sylt till färska som mellanmål och i sallader.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
32
Protein
0.7 g
Kolhydrater
7.7 g
Fett
0.3 g
Fiber
2 g

Vitaminer

Vitamin C
58.8 mg
Folat
24 µg

Mineraler

Kalium
153 mg
Magnesium
13 mg

Hälsofördelar

  • Rika på C-vitamin
  • Innehåller antioxidanter
  • Kan hjälpa till att sänka blodtryck
  • Stödjer hjärtehälsa

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept