Gustavs Kitchen

Chiliräkor

Chiliräkor är räkor som tillagas med en het och kryddig marinad eller sås baserad på chili. Räkorna är vanligtvis stora, saftiga och får en intensiv smak genom marinering och snabb tillagning, ofta stekta eller wokade för att behålla sin mjuka konsistens och fräscha karaktär.

Användningsområden

  • Som förrätt
  • I wokrätter
  • Som del av skaldjursmiddag
  • I sallader
  • Som tapas

Så Väljer Du Rätt

Välj räkor som är fasta, blanka och har en mild havsdoft. Färska räkor ska ha en ljus, genomskinlig färg utan mörkare fläckar. Frysta räkor ska vara helt vita utan iskristaller.

Roliga Smaker att Kombinera med Chiliräkor

Chiliräkor + mangosalsa
Den söta mangon balanserar den heta chilin och ger en fräsch kontrast
Chiliräkor + koriander + lime
Koriandern tillför fräschör medan limen skär igenom den feta smaken

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Färska räkor förvaras i kylskåp och bör ätas inom 1-2 dagar. Frysta räkor kan förvaras i frysen upp till 3 månader.

Kultivering & historia

Chiliräkor är en populär rätt inom sydostasiatisk matlagning, särskilt i länder som Thailand, Vietnam och Malaysia. Rätten kombinerar skaldjurens sötma med chili och andra starka kryddor, vilket är karakteristiskt för regionens matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
99
Protein
21 g
Kolhydrater
0.5 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Rik på omega-3-fettsyror
  • Bra källa till selen och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept