Blodkorv är en traditionell nordeuropeisk korv gjord av blod, fett och mjöl eller korngryn. Den har en mörk, nästan svart färg och en tät, kompakt konsistens. Smaken är kraftig och något metallisk, med en jordig och kryddig karaktär. Vanligtvis skärs den i skivor och stekes innan servering.
Användningsområden
- Som del i julbord
- Stekt som tillbehör
- I traditionella rätter som ärtsoppa
- Grillad
- Som pålägg
Så Väljer Du Rätt
Välj blodkorv som har en fast konsistens och ingen synlig mögel. Färgen ska vara jämn och mörk. Lukta på korven - den ska ha en mild, något metallisk doft.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras kallt i kylskåp och konsumeras inom några dagar efter öppnande. Kan frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
Blodkorv är en gammal matlagningsTradition i Sverige och andra nordeuropeiska länder, där man tidigare tog vara på hela djuret vid slakt. Den är särskilt populär i traditionell husmanskost och på landsbygden, där inget fick gå till spillo.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
250
Protein
12 g
Kolhydrater
15 g
Fett
15 g
Fiber
1 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på järn
- Högt proteininnehåll