Gustavs Kitchen

Blåbär

Blåbär är små, runda bär med en djupt blå till blåviolett färg och en mild, söt smak. De har ett tunt, mjukt skal och är fyllda med små frön. Bären växer på buskar och är kända för sin höga näringsdensitet och antioxidantinnehåll.

Användningsområden

  • I smoothies
  • Som topping på yoghurt
  • I bakverk
  • Som snacks
  • I sallader
  • Som sylt

Så Väljer Du Rätt

Välj blåbär som är fasta, jämnt färgade och har en djup blå färg. Undvik bär som ser blöta, skrumpna eller har mörkare fläckar. Ju mörkare blå, desto mognadare och sötare är bären.

Roliga Smaker att Kombinera med Blåbär

Blåbär + lavendel + citron
En fräsch och blommig kombination där citronen ger syrlighet och lavendeln tillför en elegant aromatisk ton
Blåbär + mandel + vanilj
De nötiga mandlarna och den krämiga vaniljen förstärker blåbärens naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Blåbär

  • Björnbär (samma mängd)
  • Hallon (samma mängd)
  • Svarta vinbär (något mindre mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara färska blåbär i kylskåp i en öppen behållare med lite luftcirkulation. Äts helst inom 5-7 dagar. Kan också frysas hela eller torkade för längre förvaring.

Kultivering & historia

I Sverige har blåbär en stark kulturell betydelse och är en älskad sommarsysselsättelse att plocka i skogen. De används flitigt i matlagning, bakning, desserter och som färskt tilltugg. Blåbärsplockning är en älskad tradition för många familjer och betraktas nästan som en nationell sport under sommarmånaderna.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
57
Protein
0.7 g
Kolhydrater
14.5 g
Fett
0.3 g
Fiber
2.4 g

Vitaminer

Vitamin C
14.4 mg
Vitamin K
28.6 μg

Mineraler

Mangan
0.5 mg
Kalium
77 mg

Hälsofördelar

  • Högt innehåll av antioxidanter
  • Kan förbättra hjärnfunktionen
  • Stödjer hjärt-kärlhälsa
  • Kan sänka blodtryck

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept