Gustavs Kitchen

Tångräkor

Tångräkor är små, genomskinliga skaldjur med en rosa till röd färgton som lever nära havsbottnen bland tång och andra marina växter. De är kända för sin delikata, söta smak och är en uppskattad delikatess i nordisk matlagning. Dessa räkor är mindre än vanliga havskräftor men har en intensiv och ren havsmak.

Användningsområden

    Så Väljer Du Rätt

    Välj räkor som är fasta, blankt genomskinliga och har en fräsch havsdoft. Undvik räkor som luktar starkt eller har missfärgningar.

    Roliga Smaker att Kombinera med Tångräkor

    Tångräkor + citron + dill
    En klassisk nordisk kombination där citronen ger syrlighet och dillen en fräsch örtig ton som lyfter räkornas naturliga sötma
    Tångräkor + avokado + chili
    Avokadons krämighet balanserar räkornas sälta medan chilin tillför en het kontrast

    Smakprofil

    Sötma
    Sälta
    Syrlighet
    Beska
    Umami

    Förvaring

    Förvara färska tångräkor i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader.

    Kultivering & historia

    I Sverige är tångräkor särskilt populära längs västkusten, där de traditionellt har varit en viktig del av det lokala fisket. De används ofta i sallader, som tillbehör till skaldjursplattor, i soppor och som dekoration på smörgåsar.

    Näringsinformation (per 100g)

    Kalorier
    70
    Protein
    15 g
    Kolhydrater
    0.5 g
    Fett
    0.8 g
    Fiber
    0 g

    Vitaminer

    D-vitamin
    2.5 μg
    B12
    1.2 μg

    Mineraler

    Allergivarningar

    • Innehåller skaldjur

    Miljöpåverkan

    Gustavs Kitchen

    Mat & Recept