Sweetie är en hybrid mellan grapefrukt och pomelo. Den har ett tjockt, gulgrönt skal och ett saftigt, ljusgrönt fruktkött. Till skillnad från vanlig grapefrukt är Sweetie betydligt sötare och mindre bitter, vilket gör den mer tillgänglig för dem som tycker att grapefrukt är för syrlig.
Användningsområden
- Äts färsk som snack eller frukost
- I fruktsallader
- Som juice eller smoothie
- I desserter
- Som garnering till drinkar
Så Väljer Du Rätt
Välj frukter som känns tunga för sin storlek och har en fast, slät yta. Skalet ska vara gulgrönt och kännas fast vid lätt tryck. Undvik frukter med mjuka fläckar eller skador på skalet.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Sweetie (Oroblanco)
- Grapefrukt (samma mängd)
- Pomelo (samma mängd)
- Apelsin (samma mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
November
December
Förvaring
Förvaras bäst i rumstemperatur i upp till en vecka, eller i kylskåp i upp till tre veckor. Undvik att stapla frukterna på varandra för att förhindra tryckskador.
Kultivering & historia
Sweetie utvecklades i Israel under 1970-talet och har sedan dess blivit populär i många delar av världen. I Sverige har den introducerats relativt nyligen och ses som ett mildare och mer lättillgängligt alternativ till traditionell grapefrukt.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
40
Protein
0.8 g
Kolhydrater
10 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.5 g
Vitaminer
Vitamin C
45 mg
Folsyra
30 μg
Vitamin A
50 IU
Mineraler
Kalium
200 mg
Kalcium
25 mg
Magnesium
10 mg
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Stärker immunförsvaret
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra källa till vitamin C
Miljöpåverkan
Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Medelhög på grund av transport från odlingsländerna.
Skalet kan användas som zest eller kanderas, fruktköttet kan frysas för smoothies.