Gustavs Kitchen

Sweetie (Oroblanco)

Sweetie är en hybrid mellan grapefrukt och pomelo. Den har ett tjockt, gulgrönt skal och ett saftigt, ljusgrönt fruktkött. Till skillnad från vanlig grapefrukt är Sweetie betydligt sötare och mindre bitter, vilket gör den mer tillgänglig för dem som tycker att grapefrukt är för syrlig.

Användningsområden

  • Äts färsk som snack eller frukost
  • I fruktsallader
  • Som juice eller smoothie
  • I desserter
  • Som garnering till drinkar

Så Väljer Du Rätt

Välj frukter som känns tunga för sin storlek och har en fast, slät yta. Skalet ska vara gulgrönt och kännas fast vid lätt tryck. Undvik frukter med mjuka fläckar eller skador på skalet.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Sweetie (Oroblanco)

  • Grapefrukt (samma mängd)
  • Pomelo (samma mängd)
  • Apelsin (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
November
December

Förvaring

Förvaras bäst i rumstemperatur i upp till en vecka, eller i kylskåp i upp till tre veckor. Undvik att stapla frukterna på varandra för att förhindra tryckskador.

Kultivering & historia

Sweetie utvecklades i Israel under 1970-talet och har sedan dess blivit populär i många delar av världen. I Sverige har den introducerats relativt nyligen och ses som ett mildare och mer lättillgängligt alternativ till traditionell grapefrukt.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
40
Protein
0.8 g
Kolhydrater
10 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.5 g

Vitaminer

Vitamin C
45 mg
Folsyra
30 μg
Vitamin A
50 IU

Mineraler

Kalium
200 mg
Kalcium
25 mg
Magnesium
10 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Stärker immunförsvaret
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Bra källa till vitamin C

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Medelhög på grund av transport från odlingsländerna.
Skalet kan användas som zest eller kanderas, fruktköttet kan frysas för smoothies.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept