Gustavs Kitchen

Signalkräfta

Signalkräftan är en stor sötvattenskräfta med mörkröd till brunröd färg. Den är något större än den inhemska flodkräftan och har ett karakteristiskt vitt band på klons rörliga finger. Introducerad i Sverige som ersättning för den hotade flodkräftan, men har själv blivit ett problem då den bär på kräftpest som är dödlig för inhemska kräftor.

Användningsområden

  • Kräftkalas
  • Kokt och serverad med dill
  • I sallader
  • Som garnering
  • I pastarätter

Tips från kocken

Koka kräftorna i saltat vatten med dill

Servera direkt efter tillagning för bästa smak

Var försiktig med koktiden för att behålla den saftiga texturen

Så Väljer Du Rätt

Välj levande kräftor som är aktiva och har hela, intakta skal. De ska ha en stark, färsk doft av skaldjur. Undvik kräftor med mjuka eller trasiga skal.

Roliga Smaker att Kombinera med Signalkräfta

Signalkräfta + vitlök + persilja
Vitlökens hetta och persiljans fräschör lyfter fram kräftans naturliga sötma
Signalkräfta + brynt smör + citron
Det brynta smörets nötiga karaktär kompletterar kräftans salta smak, medan citronen tillför syrlighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Signalkräfta

  • Hummer (samma mängd)
  • Räkor (något mindre mängd)
  • Kräftmjölk (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti

Förvaring

Förvara levande kräftor svalt och fuktigt, helst i en låda med fuktig trasa. Tillagade kräftor kan förvaras i kylskåp i upp till 2 dagar.

Kultivering & historia

I Sverige är kräftfiske och kräftskiva en älskad sensommartraditition. Signalkräftan har blivit den vanligaste kräftan på middagsbordet sedan den introducerades, trots sina miljömässiga utmaningar. Den är en viktig del av det svenska matarvet, särskilt under kräftpremiären i augusti.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
70
Protein
14.5 g
Kolhydrater
0.5 g
Fett
1.2 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.2 μg

Mineraler

Fosfor
180 mg
Zink
1.5 mg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i kalorier
  • Källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som fosfor och zink

Miljöpåverkan

Växthusgaser: Relativt lågt.
Använd hela kräftan, även skalet kan användas till buljong.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept