Gustavs Kitchen

Sepia (Bläckfisk)

Sepia är en bläckfisk med ett mjukt, avlångt kroppsskal och åtta armar samt två längre tentakler. Den har en unik förmåga att ändra färg och form för kamouflage. Köttet är vitt, fast och har en mild, något söt smak som påminner om bläckfisk men är något mildare och mer delikat.

Användningsområden

  • Grillad
  • Friterad
  • I paella
  • I pasta
  • Som tapas
  • I soppor
  • Marinerad

Så Väljer Du Rätt

Välj sepia som är fast och blank, utan missfärgningar. Den ska ha en mild havsdoft. Färska exemplar ska ha en blank, något genomskinlig yta och kännas fast när du trycker lätt.

Roliga Smaker att Kombinera med Sepia (Bläckfisk)

Sepia + vitlök + persilja + citron
En klassisk medelhavskombination där vitlökens hetta, persiljans fräschör och citronens syra lyfter sepians milda smak
Sepia + paprika + olivolja + rosmarin
En robust smakkombination där paprikans sötma och roslmarins aromatiska ton kompletterar sepians marina karaktär

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Sepia (Bläckfisk)

  • Bläckfisk (samma mängd)
  • Räkor (något mindre mängd)
  • Musslor (samma mängd)

Förvaring

Förvara i kylskåp och använd helst inom 1-2 dagar efter inköp. Täck väl för att förhindra uttorkning. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I medelhavsländer som Spanien, Italien och Grekland är sepia en älskad delikatess. Den används ofta i paella, risrätter, pasta och som grillad eller friterad tilltugg. I det traditionella spanska köket är sepia en viktig ingrediens i många regionala rätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
82
Protein
15.5 g
Kolhydrater
1.5 g
Fett
1.4 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin B12
1.2 μg

Mineraler

Zink
1.5 mg
Selen
44 μg

Hälsofördelar

  • Hög proteinhalt
  • Lågt fettinnehåll
  • Källa till vitamin B12
  • Innehåller mineraler som zink och selen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept