Gustavs Kitchen

Akkar (Bläckfisk)

Akkar är ett blötdjur med en mjuk, spolformad kropp och åtta armar samt två längre tentakler. Dess vita, lätt gummiliknande kött har en mild, skaldjurslik smak och en fast, något elastisk textur. Kan ätas både rå, grillad, stekt, kokt eller friterad.

Användningsområden

  • Grillad som förrätt
  • I paella
  • Friterad kalamari
  • Sashimi
  • I pasta
  • Wokrätter
  • Sallader

Så Väljer Du Rätt

Välj akkar som ser fräsch ut med fast, blank yta. Undvik de som luktar starkt eller har missfärgningar. Färsk akkar ska ha en mild, havslik doft.

Roliga Smaker att Kombinera med Akkar (Bläckfisk)

Akkar + vitlök + persilja + citron
En klassisk medelhavskombination där vitlökens hetta, parseljans fräschör och citronens syra lyfter fram akkars milda smak
Akkar + soja + ingefära + vårlök
En asiatisk smakkombination där sojans umami, ingefärans hetta och vårlökens milda lök skapar en komplex och djup smakprofil

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Akkar (Bläckfisk)

  • Bläckfisk (samma mängd)
  • Räkor (liknande mängd)
  • Musslor (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara i kylskåp och använd helst inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I medelhavskök som det italienska, spanska och grekiska är akkar en älskad delikatess. I asiatiska kök, särskilt i Japan och Korea, är den en central ingrediens i många rätter. I Sverige har konsumtionen av akkar ökat de senaste decennierna, särskilt inom modern matlagning och internationell cuisine.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
92
Protein
15.4 g
Kolhydrater
3.2 g
Fett
1.4 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin B12
1.5 µg

Mineraler

Zink
1.5 mg
Selen
44.8 µg

Hälsofördelar

  • Hög proteinhalt
  • Lågt fettinnehåll
  • Rik på mineraler som zink och selen
  • Bra källa till vitamin B12

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept