Användningsområden
- I wokrätter
- Som salladsgrund
- I kimchi
- I vårrullar
- Som wrap-alternativ
- I soppor
Tips från kocken
Skär salladskålen i sista minuten för att behålla krispigheten
Vid wokning, lägg i salladskålen sist för att bevara texturen
Marinera gärna strimlad salladskål i salt i 30 minuter för att få ut överflödig vätska innan tillagning
Så Väljer Du Rätt
Välj salladskål som känns fast och tung för sin storlek. Bladen ska vara fräscht ljusgröna utan bruna fläckar eller skador. Undvik exemplar med gulnande eller slokande blad.
Roliga Smaker att Kombinera med Salladskål
Smakprofil
Alternativ till Salladskål
- Vitkål (samma mängd)
- Spetskål (samma mängd)
- Romansallad (samma mängd för sallader)
Säsong
Förvaring
Förvara salladskål i kylskåp, helst i en plastpåse med några hål för ventilation. Den håller sig fräsch i cirka 1-2 veckor. Undvik att tvätta kålen innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse.
Kultivering & historia
Salladskål är en grundingrediens i det asiatiska köket, särskilt i Kina och Korea där den används i allt från wokning till kimchi. I Sverige har den blivit alltmer populär som en lättare och mildare alternativ till traditionell vitkål.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C och K
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra källa till kostfiber
- Innehåller antioxidanter