Användningsområden
- Som tillbehör till grytor och soppor
- I risotto
- Som grund i sallader
- I wokrätter
- Som garnering
Tips från kocken
Använd 2 delar vatten per del ris för perfekt konsistens
Låt risen vila i 5-10 minuter efter kokning för bästa resultat
Skölj inte parboiled ris innan kokning, då det redan är behandlat
Så Väljer Du Rätt
Välj förpackningar med jämn färg och utan tecken på fukt eller skador. Kontrollera utgångsdatum och förvara i täta behållare på torr plats.
Smakprofil
Alternativ till Parboiled ris
- Basmatiris (1:1)
- Jasminris (1:1)
- Brunt ris (1:1)
Förvaring
Förvaras i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras upp till 1 år om förpackningen är oöppnad.
Kultivering & historia
Parboiled ris utvecklades ursprungligen i Indien som ett sätt att bevara mer näring i riskornen. Tekniken spred sig sedan över världen och är nu särskilt populär i länder som USA, Brasilien och delar av Afrika och Asien. I Sverige har parboiled ris blivit ett vanligt alternativ för de som söker ett mer näringsrikt risalternativ.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Högre näringsinnehåll än vanligt vitt ris
- Bra källa till kolhydrater
- Innehåller mer vitaminer och mineraler