Gustavs Kitchen

Parboiled ris

Parboiled ris är ett ris som har genomgått en speciell behandlingsprocess innan skalning. Processen innebär att riskornen blötläggs, ångas och torkas innan de skalas, vilket ger risen unika egenskaper. Denna metod gör att näring från skalet tränger in i riskornet, vilket resulterar i ett mer näringsrikt ris med fastare konsistens och ljusare färg än vanligt vitt ris.

Användningsområden

  • Som tillbehör till grytor och soppor
  • I risotto
  • Som grund i sallader
  • I wokrätter
  • Som garnering

Tips från kocken

Använd 2 delar vatten per del ris för perfekt konsistens

Låt risen vila i 5-10 minuter efter kokning för bästa resultat

Skölj inte parboiled ris innan kokning, då det redan är behandlat

Så Väljer Du Rätt

Välj förpackningar med jämn färg och utan tecken på fukt eller skador. Kontrollera utgångsdatum och förvara i täta behållare på torr plats.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Parboiled ris

  • Basmatiris (1:1)
  • Jasminris (1:1)
  • Brunt ris (1:1)

Förvaring

Förvaras i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras upp till 1 år om förpackningen är oöppnad.

Kultivering & historia

Parboiled ris utvecklades ursprungligen i Indien som ett sätt att bevara mer näring i riskornen. Tekniken spred sig sedan över världen och är nu särskilt populär i länder som USA, Brasilien och delar av Afrika och Asien. I Sverige har parboiled ris blivit ett vanligt alternativ för de som söker ett mer näringsrikt risalternativ.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
216
Protein
4.3 g
Kolhydrater
45 g
Fett
0.5 g
Fiber
1.8 g

Vitaminer

Tiamin (B1)
0.2 mg
Niacin (B3)
2.3 mg
Folat
20 μg

Mineraler

Järn
0.8 mg
Magnesium
25 mg
Fosfor
70 mg

Hälsofördelar

  • Högre näringsinnehåll än vanligt vitt ris
  • Bra källa till kolhydrater
  • Innehåller mer vitaminer och mineraler

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept