Gustavs Kitchen

Habanero

Habanero är en liten, lykformad chilipeppar som är känd för sin extrema hetta. Den finns i flera färger som orange, röd, gul och vit. Förutom hettan har den en distinkt fruktig och blommig arom med citrusliknande toner. Skalet är blankt och tunt, och fruktköttet är krispigt när det är färskt.

Användningsområden

  • I heta såser och salsas
  • Som smaksättare i marinader
  • I karibiska och mexikanska rätter
  • För att göra chiliolja
  • I pickles och inläggningar

Tips från kocken

Använd alltid handskar vid hantering

Ta bort frön och membran för mindre hetta

Börja med mycket små mängder och smaka av försiktigt

Tvätta händer och redskap noggrant efter användning

Så Väljer Du Rätt

Välj habaneros som är fasta och har en klar, stark färg. Undvik de som har mörka fläckar, är mjuka eller rynkiga. En mogen habanero ska ha ett blankt skal och kännas lätt för sin storlek.

Roliga Smaker att Kombinera med Habanero

Habanero + mango + lime
Den fruktiga sötman från mango balanserar hettan, medan lime adderar friskhet
Habanero + ananas + kokos
En tropisk kombination där sötma och krämighet möter intensiv hetta
Habanero + papaya + ingefära
Papayans mildhet kompletterar chilin medan ingefära adderar ytterligare värmande kryddighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Habanero

  • Scotch Bonnet (samma mängd)
  • Bird's Eye Chili (dubbel mängd)
  • Cayennepeppar (tre gånger mängden)

Förvaring

Färsk habanero kan förvaras i kylskåp upp till två veckor i en papperspåse. De kan också frysas hela eller hackade, eller torkas för långvarig förvaring. Torkade habaneros håller i flera månader om de förvaras mörkt och torrt.

Kultivering & historia

Habanero härstammar från Amazonområdet men är idag starkt förknippad med det mexikanska köket, särskilt från Yucatánhalvön. Den är en av världens hetaste chilisorter och har en central roll i karibisk och latinamerikansk matlagning. I Sverige används den främst av chilientusiaster och i restaurangkök som specialiserar sig på mexikansk eller karibisk mat.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
32
Protein
2 g
Kolhydrater
7 g
Fett
0.4 g
Fiber
1.9 g

Vitaminer

Vitamin C
120 mg
Vitamin A
371 IU
Vitamin B6
0.3 mg

Mineraler

Allergivarningar

  • Kan orsaka kraftig irritation vid hudkontakt
  • Använd handskar vid hantering
  • Undvik kontakt med ögon och slemhinnor

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C
  • Innehåller antioxidanter
  • Kan öka metabolismen
  • Innehåller capsaicin som kan ha smärtlindrande egenskaper

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept