Gustavs Kitchen

Edamamebönor

Edamamebönor är färska, omogna sojabönor som skördas medan de fortfarande är gröna och mjuka. De serveras oftast i sina ärtskidor som kan öppnas enkelt för att komma åt de söta, milda och något nötaktiga bönorna inuti.

Användningsområden

  • Som snacks eller förrätt med havssalt
  • I sallader och bowls
  • Som tillbehör till asiatiska rätter
  • I wokrätter och stir-fries
  • Som proteintillskott i vegetariska rätter

Tips från kocken

Koka inte edamamebönor för länge, de ska vara al dente med ett lätt bett

Salta alltid efter kokning för bästa smak och textur

Skalet är inte ätbart men perfekt som 'förpackning' vid servering

Så Väljer Du Rätt

Välj bönor med ljusgröna, fasta skidor utan bruna fläckar eller skador. Skidorna ska kännas fasta och vara lätt ludna. Om du köper frysta, se till att förpackningen är helt fryst och utan iskristaller.

Roliga Smaker att Kombinera med Edamamebönor

Edamame + citron + chili
Den friska citrussmaken och hettan från chilin lyfter edamamebönornas milda nötighet
Edamame + sesamolja + rostad vitlök
Sesamoljans nötiga smak och den rostade vitlökens sötma kompletterar bönornas naturliga umami
Edamame + ingefära + lime
En fräsch kombination där ingefärans hetta och limens syrlighet framhäver bönornas naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Edamamebönor

  • Gröna ärtor (samma mängd)
  • Breda bönor (samma mängd)
  • Sockerärtor (samma mängd)

Förvaring

Färska edamamebönor håller cirka 2-3 dagar i kylskåp. Frysta bönor kan förvaras upp till 12 månader i frysen. Efter tillagning bör de konsumeras inom 2 dagar.

Kultivering & historia

Edamame är en traditionell japansk förrätt eller snack som ofta serveras på izakayor (japanska barer) och sushirestauranger. I Sverige har de blivit alltmer populära som ett hälsosamt mellanmål och ingrediens i det moderna köket, särskilt i asiatiskt inspirerade rätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
122
Protein
11 g
Kolhydrater
10 g
Fett
5 g
Fiber
5 g

Vitaminer

Folsyra
311 μg
Vitamin K
41.4 μg
Vitamin C
9.5 mg

Mineraler

Järn
2.3 mg
Kalcium
63 mg
Magnesium
64 mg

Allergivarningar

  • Innehåller soja som är en av de vanligaste allergenerna

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Bra källa till fiber
  • Innehåller omega-3 fettsyror
  • Rik på vitaminer och mineraler
  • Lågt glykemiskt index

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck jämfört med animaliskt protein.
Skalen kan komposteras eller användas i buljonger.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept