Användningsområden
- Som snacks eller förrätt med havssalt
- I sallader och bowls
- Som tillbehör till asiatiska rätter
- I wokrätter och stir-fries
- Som proteintillskott i vegetariska rätter
Tips från kocken
Koka inte edamamebönor för länge, de ska vara al dente med ett lätt bett
Salta alltid efter kokning för bästa smak och textur
Skalet är inte ätbart men perfekt som 'förpackning' vid servering
Så Väljer Du Rätt
Välj bönor med ljusgröna, fasta skidor utan bruna fläckar eller skador. Skidorna ska kännas fasta och vara lätt ludna. Om du köper frysta, se till att förpackningen är helt fryst och utan iskristaller.
Roliga Smaker att Kombinera med Edamamebönor
Smakprofil
Alternativ till Edamamebönor
- Gröna ärtor (samma mängd)
- Breda bönor (samma mängd)
- Sockerärtor (samma mängd)
Förvaring
Färska edamamebönor håller cirka 2-3 dagar i kylskåp. Frysta bönor kan förvaras upp till 12 månader i frysen. Efter tillagning bör de konsumeras inom 2 dagar.
Kultivering & historia
Edamame är en traditionell japansk förrätt eller snack som ofta serveras på izakayor (japanska barer) och sushirestauranger. I Sverige har de blivit alltmer populära som ett hälsosamt mellanmål och ingrediens i det moderna köket, särskilt i asiatiskt inspirerade rätter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Allergivarningar
- Innehåller soja som är en av de vanligaste allergenerna
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Bra källa till fiber
- Innehåller omega-3 fettsyror
- Rik på vitaminer och mineraler
- Lågt glykemiskt index