Användningsområden
- Stekt som tillbehör
- I soppor och grytor
- På pizza
- I pastarätter
- I sallader
- Som fyllning i piroger och pajer
Tips från kocken
Torka av champinjoner med papper istället för att skölja dem - de suger lätt åt sig vatten
För bästa smak, låt svampen få fin stekyta innan andra ingredienser tillsätts
Spara skivorna till buljong eller fond
Så Väljer Du Rätt
Välj champinjoner som är fasta och vita utan bruna fläckar. De ska ha en fräsch doft och inte vara slemmiga. Mindre champinjoner är ofta mer smakrika än stora.
Roliga Smaker att Kombinera med Champinjon, vit
Smakprofil
Alternativ till Champinjon, vit
- Brun champinjon (samma mängd)
- Portabello (samma mängd)
- Ostronskivling (samma mängd)
Förvaring
Förvaras bäst i kylskåp i papperspåse eller i originalförpackningen. Håller cirka 5-7 dagar. Undvik plastpåsar då svampen behöver andas. Kan även frysas efter förvällning.
Kultivering & historia
Vit champinjon är den mest odlade och konsumerade svampen i Sverige och globalt. Den blev populär under 1800-talet i Paris där man började odla den i övergivna kalkstensgruvor. Idag är den en basråvara i det moderna köket och finns året runt i matbutiker.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på B-vitaminer
- God proteinkälla för vegetarianer
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter