Gustavs Kitchen

Champinjon, vit

Vit champinjon är en mild och mångsidig svamp med vit till ljusbrun hatt och rosa till mörkbruna skivor under hatten. Den har en fast, köttig konsistens och en mild, behaglig svampsmak som passar i många olika maträtter.

Användningsområden

  • Stekt som tillbehör
  • I soppor och grytor
  • På pizza
  • I pastarätter
  • I sallader
  • Som fyllning i piroger och pajer

Tips från kocken

Torka av champinjoner med papper istället för att skölja dem - de suger lätt åt sig vatten

För bästa smak, låt svampen få fin stekyta innan andra ingredienser tillsätts

Spara skivorna till buljong eller fond

Så Väljer Du Rätt

Välj champinjoner som är fasta och vita utan bruna fläckar. De ska ha en fräsch doft och inte vara slemmiga. Mindre champinjoner är ofta mer smakrika än stora.

Roliga Smaker att Kombinera med Champinjon, vit

Champinjon + citron + persilja
En fräsch kombination där citronens syra lyfter svampens milda smak och persiljan adderar en örtig fräschör
Champinjon + vitlök + timjan
En klassisk trio där vitlökens styrka och timjanens aromatiska noter förhöjer svampens umami
Champinjon + grädde + muskotnöt
Gräddens krämighet och muskotnötens värme skapar en lyxig smakupplevelse med svampen

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Champinjon, vit

  • Brun champinjon (samma mängd)
  • Portabello (samma mängd)
  • Ostronskivling (samma mängd)

Förvaring

Förvaras bäst i kylskåp i papperspåse eller i originalförpackningen. Håller cirka 5-7 dagar. Undvik plastpåsar då svampen behöver andas. Kan även frysas efter förvällning.

Kultivering & historia

Vit champinjon är den mest odlade och konsumerade svampen i Sverige och globalt. Den blev populär under 1800-talet i Paris där man började odla den i övergivna kalkstensgruvor. Idag är den en basråvara i det moderna köket och finns året runt i matbutiker.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
22
Protein
3.1 g
Kolhydrater
3.3 g
Fett
0.3 g
Fiber
1 g

Vitaminer

Vitamin D
0.2 μg
Vitamin B2
0.4 mg
Vitamin B3
3.6 mg
Vitamin B5
1.5 mg

Mineraler

Kalium
318 mg
Fosfor
86 mg
Koppar
0.3 mg

Hälsofördelar

  • Rik på B-vitaminer
  • God proteinkälla för vegetarianer
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller antioxidanter

Miljöpåverkan

Vatten: Relativt låg vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck då de kan odlas lokalt året runt.
Hela svampen kan användas, inklusive foten. Överbliven svamp kan torkas eller frysas..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept