Användningsområden
- Ångkokt som sidorätt
- Grillad med olivolja och vitlök
- Wokad i asiatiska rätter
- Serverad rå i sallader
- Ugnsbakad med parmesan
Tips från kocken
Skär inte bort de tunna bladen - de är ätbara och näringsrika
Överkoka inte - broccolini blir snabbt klar och bör behålla sin krispighet
Marinera gärna i olivolja och vitlök före grillning för extra smak
Så Väljer Du Rätt
Välj broccolini med fast, fräscht utseende och djupgrön färg. Stjälkarna ska vara spänstiga och buketterna täta och mörkgröna. Undvik exemplar med gulnande blad eller slokande stjälkar.
Roliga Smaker att Kombinera med Broccolini
Smakprofil
Alternativ till Broccolini
- Broccoli (samma mängd)
- Grönkål (samma mängd)
- Sparris (samma mängd)
Förvaring
Förvara i kylskåp i en perforerad plastpåse upp till 5 dagar. Undvik att tvätta innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse.
Kultivering & historia
Broccolini utvecklades i Japan på 1990-talet och har sedan dess blivit populär världen över. I Sverige har den blivit alltmer efterfrågad som ett elegant alternativ till traditionell broccoli, särskilt i finare matlagning och på restauranger.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- God källa till vitamin C och K
- Innehåller folat och järn
- Stödjer immunförsvaret