Gustavs Kitchen

Vetestärkelse

Vetestärkelse är ett fint, vitt pulver som utvinns från vetemjöl genom att avlägsna protein och andra komponenter. Det används främst som förtjockningsmedel i matlagning och bakning, och ger en len och slät konsistens åt såser, puddingar, desserter och andra rätter.

Användningsområden

  • Förtjocka såser
  • Stabilisera puddingar
  • Bakning
  • Panering
  • Tillaga glasyr

Så Väljer Du Rätt

Välj färsk, torr vetestärkelse utan klumpar. Kontrollera utgångsdatum och förvara i en tät behållare på en sval, torr plats.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Vetestärkelse

  • Majsstärkelse (samma mängd)
  • Potatismjöl (något mindre mängd)
  • Rismjöl (samma mängd)

Förvaring

Förvaras i tät behållare på sval, torr plats. Håller sig färsk i upp till 1-2 år.

Kultivering & historia

I det svenska köket används vetestärkelse ofta för att få en jämn och krämig konsistens i såser, gratänger och bakverk. Det är särskilt populärt inom bakning och matlagning där man vill ha en slät och blank finish.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
350
Protein
0.3 g
Kolhydrater
87 g
Fett
0.1 g
Fiber
0.1 g

Vitaminer

Mineraler

Allergivarningar

  • Innehåller gluten

Hälsofördelar

  • Lågt i fett
  • Lätt att smälta

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept