Gustavs Kitchen

Vetemjöl, pizzamjöl

Vetemjöl är ett finmalet mjöl gjort av vete, som är en av de vanligaste basingredienserna i matlagning och bakning. Det finns i olika typer beroende på proteininnehåll och malningsgrad, från siktat mjöl till fullkornsmjöl.

Användningsområden

  • Bakning av bröd
  • Tillverkning av pizza
  • Pannkakor och våfflor
  • Pajer och kakor
  • Pasta
  • Sås och redning

Så Väljer Du Rätt

Välj mjöl efter ändamål. Vetemjöl typ 405 är vanligt för bakning, medan typ 00 passar perfekt för pizza och pasta.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Vetemjöl, pizzamjöl

  • Dinkel (1:1)
  • Fullkornsmjöl (1:1)
  • Glutenfritt mjöl (1:1 med tillsats av bindemedel)

Förvaring

Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Skydda mot fukt och skadedjur. Håller sig färskt i flera månader.

Kultivering & historia

Vetemjöl är grundstenen i det svenska köket och används i allt från bröd och kakor till pannkakor och pizza. Det har varit en central ingrediens i matlagning sedan jordbrukets begynnelse.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
364
Protein
10.3 g
Kolhydrater
76.3 g
Fett
1 g
Fiber
2.7 g

Vitaminer

Vitamin B1
0.4 mg
Vitamin B3
3.6 mg
Folsyra
38 µg

Mineraler

Järn
3.6 mg
Magnesium
46 mg
Zink
2.9 mg

Hälsofördelar

  • Källa till kolhydrater
  • Innehåller B-vitaminer
  • Ger energi

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept