Vetemjöl är ett finmalet mjöl gjort av vete, som är en av de vanligaste basingredienserna i matlagning och bakning. Det finns i olika typer beroende på proteininnehåll och malningsgrad, från siktat mjöl till fullkornsmjöl.
Användningsområden
- Bakning av bröd
- Tillverkning av pizza
- Pannkakor och våfflor
- Pajer och kakor
- Pasta
- Sås och redning
Så Väljer Du Rätt
Välj mjöl efter ändamål. Vetemjöl typ 405 är vanligt för bakning, medan typ 00 passar perfekt för pizza och pasta.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Vetemjöl, pizzamjöl
- Dinkel (1:1)
- Fullkornsmjöl (1:1)
- Glutenfritt mjöl (1:1 med tillsats av bindemedel)
Förvaring
Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Skydda mot fukt och skadedjur. Håller sig färskt i flera månader.
Kultivering & historia
Vetemjöl är grundstenen i det svenska köket och används i allt från bröd och kakor till pannkakor och pizza. Det har varit en central ingrediens i matlagning sedan jordbrukets begynnelse.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
364
Protein
10.3 g
Kolhydrater
76.3 g
Fett
1 g
Fiber
2.7 g
Vitaminer
Vitamin B1
0.4 mg
Vitamin B3
3.6 mg
Folsyra
38 µg
Mineraler
Järn
3.6 mg
Magnesium
46 mg
Zink
2.9 mg
Hälsofördelar
- Källa till kolhydrater
- Innehåller B-vitaminer
- Ger energi