Gustavs Kitchen

Venusmusslor

Venusmusslor är en delikat typ av skaldjur med en rundad, tjock skalform som ofta har ett vackert mönster med tydliga ränder eller ribbor. De har en mild, söt smak och en len, krämig konsistens som gör dem populära i matlagning. Skalet är vanligtvis vitaktigt till gråaktigt med nyanser av rosa eller brun.

Användningsområden

  • I pasta
  • I soppor
  • Ångkokta
  • Som tilltugg
  • I fisksoppor
  • I paella

Tips från kocken

Skölj noga innan tillagning

Kasta musslor som inte stänger sig när du knackar på dem

Tillaga snabbt för bästa smak och konsistens

Så Väljer Du Rätt

Välj musslor som har hela, stängda skal och luktar färskt salt hav. Undvik musslor med spruckna eller öppna skal.

Roliga Smaker att Kombinera med Venusmusslor

Venusmusslor + vitlök + persilja
En klassisk kombination där vitlökens hetta och persiljans fräschör lyfter musslornas naturliga sälta
Venusmusslor + vitt vin + citron
Vinets syra och citronens fräschör skapar en perfekt balans till musslornas mjuka smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Venusmusslor

  • Blåmusslor (samma mängd)
  • Östersjömusslor (något mindre mängd)
  • Kammusslor (något mindre mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Mars
April
Maj
Oktober
November

Förvaring

Förvara levande musslor i kylskåp övertäckta med en fuktig handduk. Använd helst samma dag som inköp. Förvara aldrig i vatten eller tätt försluten plastpåse.

Kultivering & historia

I medelhavskök är venusmusslor en älskad delikatess som ofta används i pastarätter, soppor och som en färsk ingrediens i skaldjursrätter. I Sverige har de blivit allt mer populära inom modern matlagning, särskilt inom gourmetkök och seafood-restauranger.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
74
Protein
12.8 g
Kolhydrater
3.2 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.2 μg
D
0.5 μg

Mineraler

Järn
3.5 mg
Zink
1.6 mg
Selen
45.5 μg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur
  • Kan utlösa allergiska reaktioner

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Lågt i kalorier
  • God källa till omega-3 fettsyror
  • Innehåller viktiga mineraler som järn och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept