Gustavs Kitchen

Tunga, nöt

Tunga är en muskelmassa från nötkreaturets munhåla, känd för sin mjuka, nästan smältande textur när den är väl tillagad. Den har en rik, mild köttsmak och är mörkrosa till färgen. Tunga är en delikatess i många världsdelar, särskilt uppskattad i mexikansk, judisk och östeuropeisk matlagning.

Användningsområden

  • Kokt och skivad
  • I sallader
  • Som pålägg
  • I tacos
  • I traditionella soppor

Tips från kocken

Skala av yttersta hinnan före tillagning

Koka länge för mjuk konsistens

Marinera gärna för extra smak

Så Väljer Du Rätt

Välj tunga som är fast, ljusrosa och utan missfärgningar. Lukten ska vara mild och färsk.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Tunga, nöt

  • Oxbringa (samma mängd)
  • Kalvtunga (samma mängd)

Förvaring

Förvaras i kylskåp och används inom 2-3 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige har tunga traditionellt varit en del av husmanskost och charkuteritillverkning. Den betraktades tidigare som en billig köttdel men har på senare år blivit mer uppskattad av matlagningsentusiaster för sin unika textur och smak.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
190
Protein
17 g
Kolhydrater
0 g
Fett
13 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.1 μg
Riboflavin (B2)
0.2 mg

Mineraler

Järn
2.3 mg
Zink
4.5 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Rik på vitamin B12
  • Innehåller järn

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept