Gustavs Kitchen

Torskmjölke

Torskmjölke är den manliga könkörteln hos torsk, som innehåller fiskens spermier. Den är en delikatess i vissa matlagningskulturer, med en mild, krämig konsistens och en lätt fistig smak. Ofta använd i traditionell nordisk och medelhavs matlagning.

Användningsområden

  • Stekt
  • Rökt
  • I pajer och gratänger
  • Som pålägg
  • I soppor

Så Väljer Du Rätt

Välj färsk mjölke som ser blank och fast ut, utan missfärgningar eller stark lukt. Den ska ha en ljus, krämig färg.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvaras kallt och används helst inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I nordiska länder som Sverige och Norge har torskmjölke länge varit en uppskattad del av traditionell matlagning, särskilt i kustregioner där torskfiske är vanligt. Den används både som ingrediens i rätter och som en delikatess i sig själv.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
60
Protein
8 g
Kolhydrater
0 g
Fett
3 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Innehåller omega-3 fettsyror
  • God källa till vitamin D

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept