Svinmage är en ätlig inälva från gris som har en robust och något grov textur. Den är vanligtvis vit till ljusgrå och har en mild, något jordig smak. Svinmagen behöver noggrann rengöring och förberedelse innan tillagning för att bli mjuk och aptitlig.
Användningsområden
- I korv
- Som ingrediens i traditionella rätter
- I soppor
- Stekt som tilltugg
Tips från kocken
Rengör mycket noggrant
Blötlägg gärna i ättika eller vinäger för mjukare konsistens
Tillaga länge för bästa resultat
Så Väljer Du Rätt
Välj färska, ljusa magar utan missfärgningar eller dålig lukt. Se till att de är hela och inte skadade.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvara kallt och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.
Kultivering & historia
I traditionell nordeuropeisk och särskilt tysk matlagning har svinmage länge varit en uppskattad del av charkuteritillverkning och husmanskost. Den används ofta i olika regionala rätter och charkuteriprodukter som tillvaratar hela djuret.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
90
Protein
17 g
Kolhydrater
0 g
Fett
3 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Källa till B-vitaminer