Gustavs Kitchen

Röda vinbär

Små, blankt röda bär med en distinkt sur och något söt smak. De växer i klasar och har en len, blank yta. Bären är små, runda och genomskinligt röda, med en lätt genomskinlig ton som gör dem nästan genomlysta när de är mogna.

Användningsområden

  • I sylt och marmelad
  • Som dekoration på desserter
  • I saftproduktion
  • I bakverk
  • Som ingrediens i dessertsåser
  • I fruktpajer
  • Som garnering

Så Väljer Du Rätt

Välj bär som är fast, blankt röda och utan mjuka eller bruna fläckar. De ska kännas tunga för sin storlek och ha en blank, blank yta. Undvik bär som ser bleka eller skrumpna ut.

Roliga Smaker att Kombinera med Röda vinbär

Röda vinbär + mascarpone + citronzest
Den syrliga bärkraften möter den krämiga osten, med citronens fräschör som balanserar
Röda vinbär + mandel + vit choklad
En elegant kombination där bärens syrlighet möter den söta chokladen och nötiga mandeln

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Röda vinbär

  • Hallon (samma mängd)
  • Tranbär (något mindre pga starkare syrlighet)
  • Svarta vinbär (något mindre)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti

Förvaring

Förvara i kylskåp i en öppen skål eller grunt kärl. Täck löst med plastfolie. Håller sig fräscha i 3-5 dagar. Kan också frysas hela eller mosade för längre förvaring.

Kultivering & historia

Röda vinbär har länge varit en älskad ingrediens i nordeuropeisk matlagning, särskilt i Sverige och Danmark. De används traditionellt i saftproduktion, sylt, desserter och som dekoration. I Sverige är de en klassisk sommarbär som plockas i trädgårdar och odlingar.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
56
Protein
1.4 g
Kolhydrater
13.8 g
Fett
0.2 g
Fiber
4.3 g

Vitaminer

Vitamin C
41 mg
Vitamin K
11 μg

Mineraler

Kalium
275 mg
Fosfor
33 mg

Hälsofördelar

  • Rika på C-vitamin
  • Innehåller antioxidanter
  • Kan stödja immunförsvaret
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept