Kokta räkor är skaldjur med len, rosa-vit färg och mild, söt smak. De är färdigkokta och redo att ätas direkt, ofta sålda kylda med skal och huvud. Räkorna har en len, något fast konsistens och passar perfekt som tilltugg, i sallader, på smörgåsar eller som del i olika rätter.
Användningsområden
- Som tilltugg
- I sallader
- På smörgås
- I pastarätter
- Som garnering
Så Väljer Du Rätt
Välj räkor som ser fasta och blanka ut, utan mörkare fläckar. De ska ha en ren, havssaltig doft. Undvik räkor som luktar starkt eller ser sladdriga ut.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras kallt i kylskåp och konsumeras inom 1-2 dagar efter öppnad förpackning. Ska inte frysas efter att de är kokta.
Kultivering & historia
Räkor är en älskad delikatess i Sverige, särskilt populära under kräftskivor och som tilltugg. De förekommer i många nordiska rätter och är en viktig del av den skandinaviska matlagningstraditionen.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
99
Protein
21 g
Kolhydrater
1.1 g
Fett
1.5 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
1.2 µg
D
0.3 µg
Mineraler
Selen
40.5 µg
Zink
1.5 mg
Allergivarningar
- Skaldjur
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Källa till omega-3 fettsyror
- Innehåller selen och zink
- Lågt i kalorier