Gustavs Kitchen

Lever, kalv

Kalvlever är en mörkröd, len och krämig inälvsmat med en kraftig, distinkt smak. Den är mjukare och mildare än lever från äldre djur och har en fin, kompakt struktur. Kalvlever är extremt näringsrik och innehåller höga halter av vitaminer och mineraler.

Användningsområden

  • Stekt lever med löksås
  • Paté
  • Lever i gryta
  • Som del i charkuterier
  • Råstekt lever

Så Väljer Du Rätt

Välj lever som är mörkröd, fast och utan missfärgningar. Den ska ha en blank yta och ingen unken lukt. Färsk kalvlever ska vara mjuk och inte ha några hårda partier.

Roliga Smaker att Kombinera med Lever, kalv

Kalvlever + äpple + timjan
Äpplets sötma balanserar leverns intensiva smak, medan timjan tillför en örtig ton
Kalvlever + bacon + rödvinssås
Baconets rökning förstärker leverns djupa smak, rödvinssåsen mjukar upp och fördjupar helheten

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Lever, kalv

  • Kycklinglevver (samma mängd)
  • Grislever (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara kalvlever i kylskåp och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader om den förvaras väl förpackad.

Kultivering & historia

Lever har länge varit en uppskattad delikatess i europeisk matlagning, särskilt i franska och svenska kök. Den anses vara en lyxig ingrediens med rik smak och hög näringsdensitet. I Sverige är stekt kalvlever med löksås en klassisk husmanskost som många förknippar med hemlagad middag.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
140
Protein
20 g
Kolhydrater
3 g
Fett
5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

A-vitamin
6500 μg
B12-vitamin
70 μg
Riboflavin (B2)
2.8 mg

Mineraler

Järn
6.5 mg
Zink
4.2 mg
Selen
35 μg

Hälsofördelar

  • Extremt rik på A-vitamin
  • Hög halt av järn
  • Bra källa till B-vitaminer
  • Stödjer leverans av näring till kroppen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept