Gustavs Kitchen

Kaki (Persimon)

Kaki är en mjuk, söt frukt med en orangeröd färg som liknar en tomat. Den har ett geléaktigt inre när den är helt mogen och kan ätas både färsk och tillagad. Frukten har en mild, söt smak med en len, krämig konsistens när den är fullt mogen.

Användningsområden

  • Ätas färsk
  • I desserter
  • I smoothies
  • Som topping på yoghurt
  • I sallader
  • Torkad som mellanmål

Så Väljer Du Rätt

Välj kakier som är mjuka och har en djup orangeröd färg. Undvik frukter med märken eller hårda partier. Omogna kakier kan vara mycket adstringerande och kännas sandiga.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
September
Oktober
November

Förvaring

Förvara omogna kakier i rumstemperatur för att mogna. Mogna kakier kan förvaras i kylskåp i upp till 3-5 dagar. Kan också frysas för längre förvaring.

Kultivering & historia

I Japan är kaki en älskad höstfrukt och en viktig del av den traditionella matlagningen. Den används både som färsk frukt, i desserter, och som torkad delikatess. I många östasiatiska kulturer symboliserar kaki välstånd och lycka.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
70
Protein
0.6 g
Kolhydrater
18.6 g
Fett
0.2 g
Fiber
3.6 g

Vitaminer

Vitamin A
81 µg
Vitamin C
7.5 mg

Mineraler

Kalium
161 mg
Magnesium
9 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Innehåller mycket A- och C-vitamin
  • Kan hjälpa till att sänka blodtryck
  • Stödjer hjärtehälsa

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept