Gustavs Kitchen

Japansk jätteostron

En stor, robust ostronart med kraftig, oregelbunden skalform. Skalet är gråvitt till gråbrunt och kan bli upp till 30 cm långt. Köttet är fylligt, krämigt och har en mild, något söt havsmak med tydlig mineralitet. Kallas också för Stillahavsostrон eller Stillahavsjätteostron.

Användningsområden

  • Serveras råa med citron och schalottenlök
  • Grillad som förrätt
  • I skaldjurssoppor
  • Som del i sushi och sashimi
  • Ångad med vitvin och örter

Tips från kocken

Välj ostronen noga - de ska lukta friskt och havsaktigt

Förvara levande ostrон i kylskåp täckta med en fuktig trasa

Skölj skalet noggrant innan öppning

Servera helst nära serveringstillfället för bästa smak och konsistens

Så Väljer Du Rätt

Välj ostrон som är tunga för sin storlek, har stängda skal och luktar färskt som havet. Undvik ostrон med trasiga eller öppna skal.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Japansk jätteostron

  • Blåmusslor (liknande mängd)
  • Kammusslor (något mindre mängd)
  • Vanliga ostrон (samma mängd)

Förvaring

Förvara levande ostrон i kylskåp vid 4-7°C, täckta med en fuktig handduk. Konsumera inom 2-3 dagar efter inköp.

Kultivering & historia

Mycket populär inom asiatisk matlagning och numera även odlad globalt. I Sverige har den blivit allt vanligare på restauranger och i matlagning, särskilt inom modern nordisk matlagning och skaldjursrätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
69
Protein
8 g
Kolhydrater
4 g
Fett
2 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur

Hälsofördelar

  • Rik på zink
  • God källa till protein
  • Innehåller omega-3 fettsyror
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept