En stor, robust ostronart med kraftig, oregelbunden skalform. Skalet är gråvitt till gråbrunt och kan bli upp till 30 cm långt. Köttet är fylligt, krämigt och har en mild, något söt havsmak med tydlig mineralitet. Kallas också för Stillahavsostrон eller Stillahavsjätteostron.
Användningsområden
- Serveras råa med citron och schalottenlök
- Grillad som förrätt
- I skaldjurssoppor
- Som del i sushi och sashimi
- Ångad med vitvin och örter
Tips från kocken
Välj ostronen noga - de ska lukta friskt och havsaktigt
Förvara levande ostrон i kylskåp täckta med en fuktig trasa
Skölj skalet noggrant innan öppning
Servera helst nära serveringstillfället för bästa smak och konsistens
Så Väljer Du Rätt
Välj ostrон som är tunga för sin storlek, har stängda skal och luktar färskt som havet. Undvik ostrон med trasiga eller öppna skal.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Japansk jätteostron
- Blåmusslor (liknande mängd)
- Kammusslor (något mindre mängd)
- Vanliga ostrон (samma mängd)
Förvaring
Förvara levande ostrон i kylskåp vid 4-7°C, täckta med en fuktig handduk. Konsumera inom 2-3 dagar efter inköp.
Kultivering & historia
Mycket populär inom asiatisk matlagning och numera även odlad globalt. I Sverige har den blivit allt vanligare på restauranger och i matlagning, särskilt inom modern nordisk matlagning och skaldjursrätter.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
69
Protein
8 g
Kolhydrater
4 g
Fett
2 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Mineraler
Allergivarningar
- Innehåller skaldjur
Hälsofördelar
- Rik på zink
- God källa till protein
- Innehåller omega-3 fettsyror
- Lågt kaloriinnehåll