Gustavs Kitchen

Isbergssallad

Isbergssallad är en krispig och vattenrik salladsort med tätt packade, ljusgröna blad som formar ett kompakt huvud. Den har en mild, söt smak och är känd för sin krispiga textur som gör den perfekt för sallader och som garnering.

Användningsområden

  • Som bas i blandade sallader
  • I hamburgare och sandwichar
  • Som wrap-alternativ
  • Garnering på tallrikar
  • I tacos och tex-mex rätter

Tips från kocken

Skär isbergssalladen precis innan servering för att behålla krispigheten

Doppa bladen snabbt i iskallt vatten för extra krispighet

Ta bort kärnstumpen genom att slå huvudet lätt mot en skärbräda

Så Väljer Du Rätt

Välj ett huvud som känns tungt för sin storlek och har tätt packade, krispiga blad. Undvik huvuden med bruna kanter eller mjuka fläckar. Ett fräscht huvud ska kännas fast när du klämmer lätt på det.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Isbergssallad

  • Romansallat (samma mängd)
  • Huvudsallat (samma mängd)
  • Hjärtsallat (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara isbergssallad i kylskåp i en plastpåse med några små hål för ventilation. Den håller sig fräsch i cirka 1-2 veckor om den förvaras rätt. Ta bort skadade ytterblad före förvaring.

Kultivering & historia

Isbergssallad utvecklades i USA på 1940-talet och fick sitt namn eftersom den transporterades packad i is för att hålla sig fräsch. Den har blivit en av världens mest populära salladssorter och är särskilt omtyckt i hamburgare och som bas i klassiska sallader.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
14
Protein
0.9 g
Kolhydrater
2.9 g
Fett
0.1 g
Fiber
1.2 g

Vitaminer

Vitamin K
24 μg
Vitamin A
502 IU
Vitamin C
2.8 mg

Mineraler

Kalium
141 mg
Kalcium
18 mg
Magnesium
7 mg

Hälsofördelar

  • Lågt kaloriinnehåll
  • Bra källa till vatten
  • Innehåller antioxidanter
  • Bidrar till vätskebalansen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid lokal odling, högre vid långväga transport.
Använd hela huvudet, även de yttre bladen kan användas i soppor eller smoothies.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept