Användningsområden
- Som bas i blandade sallader
- I hamburgare och sandwichar
- Som wrap-alternativ
- Garnering på tallrikar
- I tacos och tex-mex rätter
Tips från kocken
Skär isbergssalladen precis innan servering för att behålla krispigheten
Doppa bladen snabbt i iskallt vatten för extra krispighet
Ta bort kärnstumpen genom att slå huvudet lätt mot en skärbräda
Så Väljer Du Rätt
Välj ett huvud som känns tungt för sin storlek och har tätt packade, krispiga blad. Undvik huvuden med bruna kanter eller mjuka fläckar. Ett fräscht huvud ska kännas fast när du klämmer lätt på det.
Smakprofil
Alternativ till Isbergssallad
- Romansallat (samma mängd)
- Huvudsallat (samma mängd)
- Hjärtsallat (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara isbergssallad i kylskåp i en plastpåse med några små hål för ventilation. Den håller sig fräsch i cirka 1-2 veckor om den förvaras rätt. Ta bort skadade ytterblad före förvaring.
Kultivering & historia
Isbergssallad utvecklades i USA på 1940-talet och fick sitt namn eftersom den transporterades packad i is för att hålla sig fräsch. Den har blivit en av världens mest populära salladssorter och är särskilt omtyckt i hamburgare och som bas i klassiska sallader.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra källa till vatten
- Innehåller antioxidanter
- Bidrar till vätskebalansen