Hjärtmusslor är en typ av blötdjur med ett karakteristiskt hjärtformat, kraftigt och symmetriskt skal med tydliga räfflor. De har en mild, söt och något nötig smak som är särskilt uppskattad i medelhavskök. Musslorna lever i sandiga eller leriga havsbottnar och kan ätas råa, ångade, grillade eller tillagade i olika rätter.
Användningsområden
- Som förrätt
- I skaldjurssallader
- Ångade
- Grillade
- I pastarätter
- Som del i skaldjursplatå
Så Väljer Du Rätt
Välj hjärtmusslor som är hela, stängda och luktar färskt havssalt. Undvik musslor med trasiga eller öppna skal. De ska kännas tunga och ha en blank, blank yta.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvara levande hjärtmusslor i kylskåp övertäckta med fuktig kökshandduk. Använd inom 1-2 dagar efter inköp. Rengör och förbered strax innan tillagning.
Kultivering & historia
I Sverige är hjärtmusslor en delikatess som främst används inom finare matlagning och på restauranger. De är särskilt populära i medelhavskök, där de ofta serveras som förrätt eller i skaldjursrätter.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
45
Protein
6.5 g
Kolhydrater
1.5 g
Fett
0.8 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B12
1.2 μg
D
0.5 μg
Mineraler
Zink
1.5 mg
Järn
0.8 mg
Kalcium
30 mg
Allergivarningar
- Innehåller skaldjur
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Lågt i kalorier
- God källa till omega-3
- Innehåller viktiga mineraler som zink och järn