Gustavs Kitchen

Hjärta, kalv

Kalvhjärta är en mörkröd, muskulös inälvsmat med en kraftig, något järnrik smak. Det är en mager och proteinrik del av kalven som har en fast och kompakt struktur. Hjärtat har en intensiv smak som skiljer sig från vanligt kalvkött och kräver noggrann tillagning för att bli mör och välsmakande.

Användningsområden

  • Grillad
  • Stekt
  • I grytor
  • Som charkuteri
  • I paté

Tips från kocken

Skär bort senor och fett för bästa resultat

Marinera gärna för att mjuka upp köttet

Undvik att överlagga - hjärtat blir snabbt segt

Så Väljer Du Rätt

Välj hjärtan som är mörkröda, fasta och utan missfärgningar. Lukta på köttet - det ska vara färskt utan sur lukt. Mindre hjärtan från yngre kalvar tenderar att vara mörare.

Roliga Smaker att Kombinera med Hjärta, kalv

Kalvhjärta + rödvin + rosmarin
Rödvinets djupa smak mjukar upp hjärtats intensiva karaktär, medan rosmarin tillför en aromatisk kryddighet
Kalvhjärta + dijonsenap + dragon
Senapen ger en skarp kontrast till hjärtats kraftiga smak, och dragon tillför en örtig fräschör

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Hjärta, kalv

  • Oxhjärta (samma mängd)
  • Grytbitar av kalv (samma mängd)

Förvaring

Förvara kallt i kylskåp och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader om det förvaras väl förpackat.

Kultivering & historia

I traditionell nordeuropeisk matlagning har inälvsmat länge varit en uppskattad del av måltiden, där inget går till spillo från slaktdjuret. Kalvhjärta har använts i allt från finare franska rätter till enklare husmanskost i Sverige och andra nordiska länder.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
120
Protein
17.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
5.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
15.3 μg
Riboflavin (B2)
0.8 mg

Mineraler

Järn
6.1 mg
Zink
4.2 mg
Selen
35 μg

Hälsofördelar

  • Mycket högt proteininnehåll
  • Rik på järn
  • Bra källa till B-vitaminer
  • Lågt i fett

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept